Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, lekki torcik o mocnym posmaku kokosowym.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 287
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1392
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4318
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 287
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1392
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4318
Składniki
Białka i żółtka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli (lepiej się ubije). Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po kolei żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem. Spód tortownicy (śr ok. 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 st. na ok 30 min. Po przestudzeniu przekroić na 2 blaty
Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. Przelawy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 st. na ok 15 min.
Mleko zagotować z wiórkami, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Lekko przestudzić. 400ml kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec sok z cytryny i cukier puder , a następnie rozpuszczoną żelatynę (wlewamy powoli, cienkim strumieniem). Blaty biszkoptu nasączamy mocną herbatą z alkoholem (dałam Malibu). Połowę masy rozsmarować na biszkopcie umieszczonym w tortownicy. Na to wykładamy blat kokosowy, resztę bitej śmietany i biszkopt. Tort wstawić do lodówki, aby masa śmietankowa stężała.
Dekoracja: Pozostałe 200 ml kremówki ubijamy pod koniec dodając fix. Obsmarować nią tort, boki oprószyć wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu udekorować kulkami rafaello i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.