Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na finezyjny torcik, który wprost rozpływa się w ustach. Delikatny sernik na zimno ułożony na mięciutkim biszkopcie, wieńczy lekka pianka wiśniowa w polewie czekoladowej. Każda warstwa tortu dostarcza smakowitych wrażeń naszym kubkom smakowym. Torcik jest idealny jako deser lub ciasto na specjalne okazje.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 65
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 842
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 240
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 62
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 65
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 842
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 240
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 62
Składniki
BISZKOPT. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę*, do której dodajemy porcjami cukier, po 1 żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ziarenka wanilii. Ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 30 minut. *Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
SERNIK NA ZIMNO. Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa, a następnie ucieramy go z cukrem pudrem. Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę i dodajemy ją do masy serowej wraz z ostudzoną galaretką rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Masę dokładnie mieszamy, układamy ją na ostudzonym biszkopcie i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia (na na około 3 godziny).
PIANKA BIAŁKOWA. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której pod koniec dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej masy wlewamy powoli galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Piankę białkową wykładamy na zgęstniały sernik i wstawiamy na około 1 godziną do lodówki.
POLEWA CZEKOLADOWA. Masło, kakao, cukier puder, likier wiśniowy i śmietankę dodajemy do rondelka, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Gotową masę wylewamy za pomocą łyżki na zgęstniałą piankę białkową i odstawiamy do stężenia.
Tort możemy przygotować także bez polewy czekoladowej. Życzę smacznego! :)