Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort serowo-malinowy"
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 139
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 312
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 139
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 312
Składniki
Żółtka utrzyj z 1 op. cukru waniliowego. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodaj cukier kryształ. Obydwie masy połącz, dodaj mąkę przesianą z kakao.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż przygotowane ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st. ok. 30 minut. Gotowy biszkopt wystudź, wyjmij z formy. Formę umyj.
Ciasto na powrót włóż do tortownicy. Twaróg zmiel, zmiksuj z serkiem mascarpone, 2 opakowaniami cukru waniliowego oraz cukrem pudrem. Kremówkę ubij na sztywno razem z zagęszczaczem do bitej śmietany. Delikatnie połącz z masą serową.
Przygotowaną masę wyłóż na spód. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Galaretkę (np. malinową) przygotuj według przepisu na opakowaniu. Kilka malin odłóż, resztę wmieszaj do gorącej galaretki. Gdy zacznie tężeć, wylej ją na masę serową i ponownie odstaw do lodówki. Udekoruj resztą malin.
Czas ok. 70 min; porcja – 230 kcal, cena 1,90 zł.
Biszkopt wstawiaj zawsze do nagrzanego piekarnika. W czasie pierwszych 15 minut pieczenia absolutnie nie otwieraj drzwiczek. Po wyjęciu foremkę odwróć na kilkanaście minut do góry dnem. To także zapobiega opadaniu ciasta.Źródło: Świat kobiety