Sernik na zimno w formie tortu. Sernik czekoladowy na biszkopcie. Tort udekorowany czekoladowymi kwiatkami.
Tort serowy "Czerwone maki"
Składniki
- BISZKOPT:
- -3 jajka -3 łyżki cukru -2 łyżki mąki
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA SEROWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
- -330 ml. śmietanki 30 % -200 g.białej czekolady
- -700 g sera z wiaderka -250 g.jogurtu greckiego
- -100 g.cukru pudru -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
- MASA SEROWA Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ:
- -330 ml. śmietanki 30 % -200 g.mlecznej czekolady
- -700 g sera z wiaderka -250 g.jogurtu greckiego
- -150 g.cukru pudru -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- -150 g. polewy deserowej w pastylkach -ok.70 ml. śmietanki 30 %
- ESY-FLORESY: -50 g. czerwonej polewy w pastylkach
- MAKI:
- -150 g. polewy czerwonej w pastylkach -płatki czekoladowe
Składniki
- BISZKOPT:
- -3 jajka -3 łyżki cukru -2 łyżki mąki
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA SEROWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
- -330 ml. śmietanki 30 % -200 g.białej czekolady
- -700 g sera z wiaderka -250 g.jogurtu greckiego
- -100 g.cukru pudru -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
- MASA SEROWA Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ:
- -330 ml. śmietanki 30 % -200 g.mlecznej czekolady
- -700 g sera z wiaderka -250 g.jogurtu greckiego
- -150 g.cukru pudru -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- -150 g. polewy deserowej w pastylkach -ok.70 ml. śmietanki 30 %
- ESY-FLORESY: -50 g. czerwonej polewy w pastylkach
- MAKI:
- -150 g. polewy czerwonej w pastylkach -płatki czekoladowe

Etapy przygotowania
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem, jednocześnie mieszając ale już łopatką.Wylać do tortownicy 25 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.20 min.w 175 *C. Zdjąć papier i ostudzić. Z powrotem ułożyć do tej samej tortownicy, ale zabezpieczonej wyżej bokami.(dobrze będzie jeśli na sam dół ułożymy specjalny podkład pod torty. Łatwiej będzie przenieść gotowy tort na paterę.)

Roztopić każde dwie czekolady w osobnych naczyniach, ze śmietanką nad parą.Wszystkie schłodzić, przynajmniej pół godziny w lodówce. I masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową białą śmietankę, ubić z pudrem, serem i jogurtem.Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować krótko. Wylać na biszkopt w tortownicy i schłodzić z pół godz. w lodówce.

II masa-Postąpić jak z I masą i wylać do tortownicy.Teraz tort zostawić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.

Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść na paterę.

polewa- Polewę wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym torcie, szybko gęstnieje.Tort schłodzić.

drip-cake- Czerwoną polewę rozpuścić nad parą. Trochę ostudzić i polać pas na górze tortu w esy-floresy.

dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Przelać do rożka papierowego.Na paskach papieru do pieczenia zrobić kleksy "z ogonkiem". Paskami delikatnie postukać, żeby płatki kleksy rozlały się równomiernie. Paski powkładać do środka po rurkach od ręczników papierowych.

środki-Zrobić kilka kleksów, troszkę postukać paskiem papieru i posypać płatkami czekoladowymi. Będą to środki kwiatków.

Do środków mat silikonowych od babeczek, włożyć po kawałku papieru. Ułożyć kilka przygotowanych płatków, nalać płynnej ale letniej polewy czerwonej. Ułożyć następny rząd płatków. Nalać troszkę polewy i włożyć przygotowany środek.

Gotowe kwiatki odstawić do zastygnięcia.

Potem delikatnie odkleić od karteczek.

Udekorować tort. Tort przechowywać w lodówce i kroić ciepłym nożem.

Przepis w Waszym wykonaniu (31)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 155
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 155



Składniki
- BISZKOPT:
- -3 jajka -3 łyżki cukru -2 łyżki mąki
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA SEROWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
- -330 ml. śmietanki 30 % -200 g.białej czekolady
- -700 g sera z wiaderka -250 g.jogurtu greckiego
- -100 g.cukru pudru -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
- MASA SEROWA Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ:
- -330 ml. śmietanki 30 % -200 g.mlecznej czekolady
- -700 g sera z wiaderka -250 g.jogurtu greckiego
- -150 g.cukru pudru -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- -150 g. polewy deserowej w pastylkach -ok.70 ml. śmietanki 30 %
- ESY-FLORESY: -50 g. czerwonej polewy w pastylkach
- MAKI:
- -150 g. polewy czerwonej w pastylkach -płatki czekoladowe
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem, jednocześnie mieszając ale już łopatką.Wylać do tortownicy 25 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.20 min.w 175 *C. Zdjąć papier i ostudzić. Z powrotem ułożyć do tej samej tortownicy, ale zabezpieczonej wyżej bokami.(dobrze będzie jeśli na sam dół ułożymy specjalny podkład pod torty. Łatwiej będzie przenieść gotowy tort na paterę.)
Roztopić każde dwie czekolady w osobnych naczyniach, ze śmietanką nad parą.Wszystkie schłodzić, przynajmniej pół godziny w lodówce. I masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową białą śmietankę, ubić z pudrem, serem i jogurtem.Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować krótko. Wylać na biszkopt w tortownicy i schłodzić z pół godz. w lodówce.
II masa-Postąpić jak z I masą i wylać do tortownicy.Teraz tort zostawić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść na paterę.
polewa- Polewę wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym torcie, szybko gęstnieje.Tort schłodzić.
drip-cake- Czerwoną polewę rozpuścić nad parą. Trochę ostudzić i polać pas na górze tortu w esy-floresy.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Przelać do rożka papierowego.Na paskach papieru do pieczenia zrobić kleksy "z ogonkiem". Paskami delikatnie postukać, żeby płatki kleksy rozlały się równomiernie. Paski powkładać do środka po rurkach od ręczników papierowych.
środki-Zrobić kilka kleksów, troszkę postukać paskiem papieru i posypać płatkami czekoladowymi. Będą to środki kwiatków.
Do środków mat silikonowych od babeczek, włożyć po kawałku papieru. Ułożyć kilka przygotowanych płatków, nalać płynnej ale letniej polewy czerwonej. Ułożyć następny rząd płatków. Nalać troszkę polewy i włożyć przygotowany środek.
Gotowe kwiatki odstawić do zastygnięcia.
Potem delikatnie odkleić od karteczek.
Udekorować tort. Tort przechowywać w lodówce i kroić ciepłym nożem.