Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno w kształcie tortu. Sernik trój warstwowy z galaretką i dekoracją z czekolady. Tort zrobiłam na urodziny w rodzinie.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 59
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 562
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 59
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 562
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Składniki
biszkopt 1-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 20 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia.
Włożyć z powrotem do tortownicy z wyżej zabezpieczonymi bokami.Lecz na spód tortownicy włożyć najpierw specjalną podkładkę pod torty.
Posmarować musem porzeczkowym.
biszkopt 2-Zrobić jak poprzedni biszkopt z tym, że wylać na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 175 * ok.20-25 min.
Zaraz zwinąć górą do środka. Odstawić aż wystygnie. Delikatnie odwinąć i posmarować marmoladą, albo nutellą. Ponownie zwinąć.
Pokroić w ukośne pasy, raz w prawo a raz w lewo.
Kawałki rolady ułożyć odpowiednio do tortownicy w okrąg.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem i fixem. Następnie ubić z musem jagodowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy między roladę,wyrównać i schłodzić.
krem 2-Postąpić jak z poprzednim kremem, lecz na koniec po żelatynie wmieszać płatki czekoladowe. Można tartą czekoladę.Wylać do tortownicy, wyrównać i schłodzić.
krem 3-Postąpić jak 1 krem, wylać do tortownicy, wyrównać i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu, zdjęć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przełożyć wraz z podkładką pod torty na paterę.Pamiętać, że na paterze zrobić kleks z jakiegoś kremu, żeby zapobiec przesunięcie tortu.
obłożenie i galaretka- Krem zmiksować ze śmietanką w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować tort na bokach i wygładzić. Potem specjalną ząbkowaną szpatułką zrobić wzorek na boku. Na krawędzi tortu zrobić ozdobne rozetki. Lekko tężejącą galaretkę wlać na górę tortu.(To moja podpowiedź z tą galaretką, jak powinno się zrobić. Ja popełniłam błąd, polałam rozpuszczoną białą czekoladą ze śmietanką i granatowym barwnikiem. Lecz ta polewa nie zastygła, zrobiła się galaretowata.Przekonałam się, że ser rozpuszcza czekoladę.)
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą i zafarbować. Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy.Łyżeczką troszkę rozprowadzić kleksy.Delikatnie paskiem postukać i powkładać do środków po rurkach od ręczników papierowych.
Zrobić kleksy, troszkę postukać papierem i posypać maczkiem cukrowym. Będą to środki kwiatków.
Zastygłe płatki, odkleić delikatnie od papieru.
Do środków pojemniczków po Mascarpone, włożyć po kawałku papieru.Zrobić kleks z polewy i ułożyć kilka przygotowanych płatków.
Znowu nalać w środek polewy i ułożyć następny rządek płatków.Ponownie nalać polewy i ułożyć przygotowany środek z perełkami.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Płatki delikatnie odkleić od papieru i ułożyć na torcie.
Tort przechowywać w lodówce i kroić ciepłym i ostrym nożem.