Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 281
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104577
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 353
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9086
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 281
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104577
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 353
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9086
Składniki
Jajka ubij z cukrem i 6 łyżkami gorącej wody na pianę. Lekko wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a pod koniec dodaj olej.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką i rozsmaruj na niej ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez około 45 minut. Kiedy ciasto się upiecze, poczekaj, aż wystygnie w formie, a następnie wyjmij je i rozkrój poziomo na dwie części.
Dolną część ciasta posmaruj dżemem i włóż z powrotem do czystej tortownicy. Umyj śliwki, wypestkuj i poprzekrawaj na ćwiartki. Część owoców odłóż do dekoracji, a resztę rozłóż na spodzie ciasta ułożonego w formie i zalej galaretką, przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.
Wstaw ciasto do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, wyjmij tort z formy i połóż na wierzchu drugą część ciasta. Przyciśnij delikatnie. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywno i posmaruj nią równomiernie cały tort. Obsyp boki płatkami migdałów. Z góry udekoruj resztą bitej śmietany i ćwiartkami śliwek.Źródło: Na żywo