Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tort śmietankowo-orzechowy
  • Ciasta
  • Przepis na

Tort śmietankowo-orzechowy

20.10.2019 Odsłon: 1116
5.0 (4 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Monikazpiekarnika
Monikazpiekarnika

Oto jest, a właściwie są, bo smak ten sam, a wersje były trzy ???? Torty – bo i nich mowa – powstały jak zwykle na biszkopcie genueńskim (uwielbiam go i z każdym pieczeniem wychodzi coraz lepszy). Do przełożenia użyłam sprawdzonego kremu ze śmietanki i mascarpone oraz nowości dla mnie – kremu orzechowego. A na górze – masa cukrowa, bo przecież z niej wychodzą najpiękniejsze ozdoby.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2507

do 60 min 60 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 753

> 60 min >60 min
21
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2866

do 60 min 60 min
9
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101967

do 15 min 15 min
124
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 1098

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 6353

do 30 min 30 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2507

do 60 min 60 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 753

> 60 min >60 min
21
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2866

do 60 min 60 min
9
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101967

do 15 min 15 min
124
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 1098

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 6353

do 30 min 30 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tort śmietankowo-orzechowy
Autor:
Monikazpiekarnika
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Składniki na biszkopty genueńskie (porcja na 1 biszkopt, ale pieczemy dwa):
  • 6 dużych jaj
  • 150 g cukru
  • 170 g mąki (najlepiej tortowej)
  • 40 g masła
  • Składniki na krem orzechowy:
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 200 g mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Składniki na ganache:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g słodkiej śmietanki 36 % tłuszczu
  • Składniki na krem śmietanowy z mascarpone:
  • 250 g śmietanki 36 % tłuszczu
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukry pudru
  • Składniki na krem maślany:
  • 160 g białek
  • 240 g cukru
  • 400 g miękkiego masła
  • 400 g białej czekolady
  • Składniki na masę cukrową:
  • 150 g glukozy (u mnie syrop glukozowy)
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 105 ml zimnej wody
  • 1200 g cukru pudru (oraz dodatkowo do podsypywania i równoważenia konsystencji)
  • Dodatkowo:
  • gorzka herbata z cytryną do nasączania biszkoptów
  • dżem z czarnej porzeczki (u mnie domowej roboty żel bez pesteczek)
  • barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
1

Pieczemy 2 biszkopty genueńskie.Możemy do ciasta dołożyć barwnika spożywczego, np. różowego. Jajka bardzo dobrze ogrzewamy w wodzie (minimum 30 minut, w tym czasie można wymienić wodę na cieplejszą). Całe jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier. Ubijamy na jasną, puszystą masę – minimum 10-15 minut. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie (bardzo delikatnie) mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło – mieszamy delikatnie, Wylewamy na tortownicę, której dno wykładamy papierem (nie smarujemy brzegów formy). Pieczemy w temperaturze 175 st. C przez 35-40 minut. Po upieczeniu gorącą jeszcze formę z ciastem spuszczamy z około 40 cm na ziemię (to była dla mnie nowość, ale się sprawdziło). Kiedy biszkopt całkiem już przestygnie, obkrawamy brzegi i wyciągamy z formy. Z jednego biszkoptu wykrawamy mniejszy okrąg (na górny poziom tortu) - pozostałą część możemy wykorzystać do tiramisu lub innego szybkiego deseru. Każde koło biszkoptowe dzielimy na 3 części.

2

Przygotowujemy krem orzechowy. Drobno mielimy orzechy włoskie, niemalże na masło orzechowe. Dajemy do garnka, dolewamy mleko i gotujemy na wolnym ogniu aż orzechy wchłoną całe mleko. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę i stopniowo dodajemy masę orzechową. Na koniec dolewamy esencję waniliową. Chłodzimy w lodówce.

3

Teraz krem ze śmietanką i mascarpone. Do miski miksera dajemy schłodzony serek, śmietankę i cukier, i ubijamy na wysokich obrotach aż uzyskamy gęsty krem.

4

Następny w kolejce jest ganache. Śmietankę podgrzewamy prawie do zagotowania. Połamaną czekoladę zalewamy gorącym płynem i po około minucie dokładnie mieszamy. Schładzamy. Tuż przed wykładaniem na tort jeszcze miksujemy, aby nadać puszystości.

5

Ostatni krem, to krem maślany. Ubijamy białka w cukrem na parze – w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Musimy uzyskać temperaturę około 60 st. C. Potem ubijamy już poza garnkiem do całkowitego ostygnięcia. Następnie partiami dodajemy miękkie masło – krem może w pewnym momencie wyglądać na zwarzony, ale nie należy się tym przejmować i dalej miksować – krem się wymiesza. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę i dokładnie mieszamy.

6

Wszystkie części biszkoptu nasączamy. Większy okrąg smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy część kremu orzechowego. Przykrywamy i przekładamy dalej kremem z mascarpone. Mniejszy okrąg smarujemy dżemem, przekładamy kremem mascarpone oraz ganache, kolejny poziom przekładamy kremem orzechowym. Każde piętro osobno pokrywamy kremem maślanym i wygładzamy – to ważne, bo potem będziemy pokrywać je masą cukrową. Schładzamy w lodówce.

7

Przygotowujemy masę cukrową. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie (ok. 5 minut). Następnie dodajemy glukozę i całość podgrzewamy (NIE GOTUJEMY!) aż żelatyna dobrze się rozpuści. Kiedy całość przestygnie dosypujemy cukier puder (najlepiej przesiany przez sito) i mieszamy. Następnie przekładamy na blat podsypany cukrem pudrem i dosypując cukru wyrabiamy na masę o konsystencji plasteliny. Rozwałkowujemy na bardzo dobrze podsypany blat (tu można użyć skrobi) na płat o grubości około 5 milimetrów lub cieńszy (dla odważnych). Musi być znacznie większy od naszego toru. Nawijając delikatnie na wałek przenosimy na nasz tort (podłóżcie go sobie jak najbliżej) i oblepiamy całość. Wygładzamy najpierw wierzch, a potem brzegi. Nadmiar odcinamy delikatnie nożykiem. Każde piętro osobno pokrywamy białą masą. Następnie w większy krąg wbijamy około trzy rurki (do stabilizacji) i na nich osadzamy mniejsze piętro. Teraz zaczynamy zabawę. Barwimy masę cukrową na wybrane kolory, lepimy dowolne kształty. Jeżeli masa nie chce się kleić, możemy z pomocą kropelki wody pomóc sobie w sklejeniu poszczególnych elementów. Jeżeli mamy ochotę pomalować jakiś element, rozrabiamy odrobinę barwnika w niewielkiej ilości spirytusu (spokojnie, wywietrzeje). Tort chłodzimy, ale unikamy wilgoci. Z tymi samymi kremami przygotowałam zarówno tort ze złotymi różami, jak i pokryty tylko kremem maślanym z rozetkami. Do tych drugich tortów (robiłam je w tym samym czasie za jednym pieczeniem) użyłam oczywiście mniej masy cukrowej i kremu maślanego.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki