Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tort snickers. Tort jest na bazie ciasta czekoladowego, przełożony kremem orzechowym, karmelem, orzeszkami i udekorowany masą maślano karmelową. Przyozdobiony polewą czekoladową, batonikami snickers i orzeszkami ziemnymi.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 422
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 199
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 123
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 85
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2719
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 422
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 199
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 123
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 85
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2719
Składniki
CIASTO CZEKOLADOWE: Do wykonania tortu snickers potrzebujemy 2 ciasta czekoladowe. A to jest opis jak zrobić 1 ciasto czekoladowe: Do rondelka przekładamy cukier, kakao, sodę oczyszczoną, wodę i masło. Podgrzewamy na średnim grzaniu kuchenki ciągle mieszając. Gdy zrobi się piana i zacznie się gotować ściągamy z kuchenki, przelewamy do dużej misy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka (tak po jednym) energicznie mieszając trzepaczką. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. (masa będzie dość płynna). Przelewamy do tortownicy wyłożonej w całości papierem do pieczenia. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 45 - 50 min. do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy 5 - 10 min. żeby ciasto lekko wystygło i wyciągamy z foremki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na 2 blaty. Czyli łącznie do tortu snickers potrzebujemy czterech blatów ciasta czekoladowego. Gdyby powstała górka podczas pieczenia należy ją odciąć (nie będzie potrzebna).
KARMEL SOLONY: Rondelek rozgrzewamy na średnim ogniu. Wsypujemy do niego równomiernie 1/4 szklanki cukru. Powoli rozpuszczamy cukier na średnim lub małym ogniu. (Pierwszy etap roztapiania cukru może być trochę długi. Ale trzeba być cierpliwym). Gdy cukier zacznie się topić przy brzegach, można delikatnie obracać rondelkiem, aby poruszyć trochę cukier i zachęcić go do topnienia. Jak cukier w większości się roztopi dodajemy następne 1/4 ilości cukru i dalej topimy na małym ogniu ciągle ruszając rondelkiem. Na tym etapie cukier powinien coraz szybciej się topić i aby go nie przypalić zmniejszamy ogień do najmniejszego i obracamy ciągle, lub mieszamy drewnianą łyżką. Powtarzamy czynność z pozostałym cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia. Ściągamy rondel z kuchenki i wlewamy do niego cienkim strumieniem gorącą śmietankę kremówkę. Mieszamy energicznie uważając, bo będzie gwałtownie bulgotać. (Uwaga: gdy dodamy zimną kremówkę, wtedy masa nam się zbryluje i trzeba będzie ponownie wstawić na ogień w celu podgrzania masy ) Po wlaniu kremówki dodajemy masło (temp. pokojowa) i sól. Mieszamy, aż składniki się połączą. Przelewamy do słoiczka i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
KREM MAŚLANO KARMELOWY: Masło ucieramy z sosem karmelowym do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Wsypujemy połowę cukru pudru i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Gdy cukier połączy się z masą wsypujemy resztę cukru pudru. Miksujemy stopniowo zwiększając obroty miksera do dużych, aż krem zrobi się gładki i puszysty.
KREM ORZECHOWY: Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i od razu dodajemy mascarpone. Zaczynamy miksować. Wsypujemy cukier puder i gdy składniki się połączą, a masa zrobi się kremowa dodajemy masło orzechowe. Miksujemy jeszcze krótko do połączenia się składników.
SKŁADANIE TORTU: Oba kremy przekładamy do rękawów cukierniczych (będzie łatwiej nakładać). Orzeszki ziemne kroimy nożem na małe kawałki. Pierwszy blat ciasta czekoladowego kładziemy na paterze lub podkładce do tortów. (blatów ciasta czekoladowego niczym nie nasączamy, bo ciasto samo w sobie jest mocno wilgotne). Blat ciasta smarujemy kremem orzechowym i równo wygładzamy. Szprycujemy tylko przy brzegach kremem maślano karmelowym. W środek nakładamy 4 łyżki karmelu solonego, lekko wygładzamy i posypujemy orzeszkami ziemnymi (patrz film). Przykrywamy drugim blatem ciasta. Czynność z kremami powtarzamy, aż położymy ostatni blat ciasta. Cały tort tynkujemy kremem maślano karmelowym. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
POLEWA: Czekoladę z mlekiem roztapiamy w rondelku na bardzo małym ogniu, lub w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce.
DEKORACJA: Wyciągamy tort snickers z lodówki i polewamy go przy brzegach polewą czekoladową, pozwalając jej, aby wolno spływała po torcie. Polewa powinna od razu tężeć. Z resztek kremu orzechowego dekorujemy brzegi tortu. Układamy pokrojone w grube plastry batoniki snickers. Na środek tortu wylewamy resztę polewy czekoladowej i posypujemy orzeszkami ziemnymi.