Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort Bożonarodzeniowy o smaku waniliowym idealny na święta jak i na urodziny. W świątecznym czerwonym kolorze będzie ozdobą świątecznego stołu.
Eksperyment z zapiekankami udany. Pyszne i proste w przygotowaniu zapiekanki...
Odsłon: 237
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 221
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 843
Eksperyment z zapiekankami udany. Pyszne i proste w przygotowaniu zapiekanki...
Odsłon: 237
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 221
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 843
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 170C 35- 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, i przekroić na trzy blaty.
Bita śmietana Śmietanę razem z cukrem pudrem ubić na sztywno pod koniec ubijania powoli wlewać żelatyną i dokładnie wymieszać. Pierwszy blat nasączyć ponczem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć kolejny biszkoptem nasączyć ponczem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć ostatnim biszkoptem nasączyć ponczem i posmarować pozostałą bitą śmietaną. Tort wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Krem do tynkowania Masło razem z cukrem pudrem ucieramy około 15 minut na najwyższych obrotach, powstanie puszysta masa. Po tym czasie cały czas miksując dodajemy partiami serek mascarpone, gdy masa będzie puszysta dodać barwnik i wymieszać. Schłodzony tort tynkujemy ¾ kremu najpierw wierzch równo wygładzamy następnie za pomocą długiego noża tynkujemy cały tort, wstawiamy na chwile do lodówki, W tym czasie przygotowujemy dr pip Do gorącej miski z wodą wstawiamy garnuszek z czekoladą i olejem. Zostawiamy na dwie trzy minuty i mieszamy aż czekolada się rozpuści i wymiesza z olejem. Garnuszek z wymieszą czekoladę wyjmuję z miski z gorącą wodą i odstawiamy na chwile (3-4 minuty ) do chwili gdy będzie już chłodna ale cały czas „lejąca” wtedy np. za pomocą łyżeczki wylewamy po krawędzi toru. Gdy czekolada zastygnie, pozostałym kremem szprycujemy go czekoladę. Gotowy tort udekorowałam również wiórkami kokosowymi.