Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tort świętego Honoriusza
  • Ciasta
  • Przepis na

Tort świętego Honoriusza

05.07.2025 Odsłon: 3675
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Francuski tort świętego Honoriusza jest bardzo pracochłonny, ale wart przygotowania na wyjątkową okazję.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Bengalski
Bengalski
Dodatki

Yello Bengal Blast

Dodatki Yello Bengal Blast

Kwintesencja i esencja, powab, urok, czar, prezencja. Przepycha po prostu. No...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 63

> 60 min >60 min
4
izaa_a
izaa_a
Desery

Babka cytrynowa

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał

Odsłon: 742595

do 60 min 60 min
1237
smaker
smaker
Przekąski

Zapiekane tortille

Przekąski Zapiekane tortille

Zapiekane tortille to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Możesz przygotować...

  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Oregano
  • Kiełbasy

Odsłon: 4090

do 30 min 30 min
5
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Ciasto kakaowo kawowe jako baza do tortów i ciast warstwowych.

Ciasta Ciasto kakaowo kawowe jako baza do tortów i ciast warstwowych.

Ciasto jest mocno kakaowe, mięciutkie, stabilne, wilgotne, pyszne i bez użyci...

  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 4820

> 60 min >60 min
9
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Gnocchi nadziewane

Dania główne Gnocchi nadziewane

Idealne na piątkowy obiad.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser

Odsłon: 161

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11549

do 60 min 60 min
17
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Bengalski
Bengalski
Dodatki

Yello Bengal Blast

Dodatki Yello Bengal Blast

Kwintesencja i esencja, powab, urok, czar, prezencja. Przepycha po prostu. No...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 63

> 60 min >60 min
4
izaa_a
izaa_a
Desery

Babka cytrynowa

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał

Odsłon: 742595

do 60 min 60 min
1237
smaker
smaker
Przekąski

Zapiekane tortille

Przekąski Zapiekane tortille

Zapiekane tortille to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Możesz przygotować...

  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Oregano
  • Kiełbasy

Odsłon: 4090

do 30 min 30 min
5
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Ciasto kakaowo kawowe jako baza do tortów i ciast warstwowych.

Ciasta Ciasto kakaowo kawowe jako baza do tortów i ciast warstwowych.

Ciasto jest mocno kakaowe, mięciutkie, stabilne, wilgotne, pyszne i bez użyci...

  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 4820

> 60 min >60 min
9
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Gnocchi nadziewane

Dania główne Gnocchi nadziewane

Idealne na piątkowy obiad.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser

Odsłon: 161

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11549

do 60 min 60 min
17
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tort świętego Honoriusza
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Składniki na ciasto:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej okrągłego)
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 90 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 110 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Składniki na „kruszonkę”:
  • 60 g miękkiego masła
  • 75 g drobnego brązowego cukru
  • 75 g mąki pszennej
Składniki na krem:
  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4 jajka
  • 300 g drobnego cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 6 g żelatyny
  • 75 ml wody
Składniki na karmel:
  • 150 g cukru
  • 100 ml wody
Składniki na bitą śmietanę:
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj ciasto ptysiowe. Zagotuj w garnku wodę z mlekiem, pokrojonym masłem, cukrem i solą. Gdy masło się roztopi, wsyp mąkę i od razu wymieszaj rózgą kuchenną. Mieszaj przez 2-3 minuty, podgrzewając masę na średniej mocy palnika. Gotowe ciasto powinno być gładkie i odklejać się od brzegów garnka. Przełóż je do misy miksera. Gdy ciasto przestygnie, zmiksuj je, dodając po jednym jajku. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką.

2

Rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ciasto francuskie (jeśli korzystasz z prostokątnego arkusza, przytnij go do koła o średnicy około 30 cm). Ponakłuwaj je widelcem. W równych odstępach wyciśnij na arkusz ciasta 3 okręgi z ciasta ptysiowego – poczynając od małego okręgu na środku, po największy wzdłuż brzegu. Resztę ciasta włóż (w rękawie) do lodówki. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 20 minut. Wyjmij z piekarnika i podnieś jego temperaturę do 220°C.

3

Przygotuj „kruszonkę”. Wyrób wszystkie składniki na jednolite ciasto i rozwałkuj na cienki (około 1,5 mm) placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Włóż do zamrażarki (razem z papierem).

4

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciśnij w odstępach niewielkie porcje ciasta ptysiowego, formując kulki o średnicy 3-4 cm. Wyjmij zmrożony placek kruszonki i powycinaj z niego kółka o średnicy mniejszej od średnicy ptysiów. Ponakładaj je na wierzch ptysiów i wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika. Od razu zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz przez 20 minut. Wyjmij ptysie z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

5

Przygotuj bazę do kremu. Namocz żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Zagotuj mleko z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i samym strąkiem. Oddziel białka jaj od żółtek. Żółtka utrzyj ze 100 g cukru na jasną, puszystą masę. Wymieszaj ją ze skrobią. Przelej masę do gotującego się mleka (wcześniej wyjmij strąki) i – energicznie mieszając rózgą cukierniczą – gotuj na średniej mocy palnika, aż zgęstnieje. Na koniec wmieszaj do masy żelatynę. Odstaw bazę do kremu do przestudzenia pod przykryciem z folii spożywczej.

6

Zagotuj w rondelku wodę z 200 g cukru. W międzyczasie mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę. Kiedy temperatura syropu osiągnie 118°C, wlej go cienką strużką do piany z białek (nie przerywając ubijania jej). Ubijaj jeszcze przez kilka minut, aż beza stanie się sztywna i przestygnie.

7

Od razu połącz bezę z przestudzoną bazą do kremu (dodawaj stopniowo i mieszaj rózgą kuchenną). Przełóż krem do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy około o,5 cm.

8

W każdym ptysiu zrób nożem dziurkę i napełnij kremem. Gotowe ptysie włóż do lodówki.

9

Przygotuj karmel. Zagotuj w rondelku cukier z wodą. Nie mieszaj w czasie gotowania. Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, odstaw karmel do przestudzenia.

10

W półpłynnym karmelu po kolei zanurzaj schłodzone ptysie (tak, by pokrył je karmel) i odkładaj do ostudzenia.

11

Jeśli to konieczne, upłynnij (podgrzej) karmel. Nakładaj po łyżeczce na ciasto i przyklejaj do niego ptysie (układaj je dookoła ciasta).

12

Wyłóż na ciasto resztę kremu – na środek i na brzeg, pomiędzy ptysiami. Wstaw tort świętego Honoriusza na godzinę do lodówki.

13

Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Wyłóż na środek ciasta tuż przed podaniem. Na środku ułóż jeden z ptysiów.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki