Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuski tort świętego Honoriusza jest bardzo pracochłonny, ale wart przygotowania na wyjątkową okazję.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22527
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14825
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4615
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44155
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 619
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22527
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14825
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4615
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44155
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 619
Składniki
Przygotuj ciasto ptysiowe. Zagotuj w garnku wodę z mlekiem, pokrojonym masłem, cukrem i solą. Gdy masło się roztopi, wsyp mąkę i od razu wymieszaj rózgą kuchenną. Mieszaj przez 2-3 minuty, podgrzewając masę na średniej mocy palnika. Gotowe ciasto powinno być gładkie i odklejać się od brzegów garnka. Przełóż je do misy miksera. Gdy ciasto przestygnie, zmiksuj je, dodając po jednym jajku. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką.
Rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ciasto francuskie (jeśli korzystasz z prostokątnego arkusza, przytnij go do koła o średnicy około 30 cm). Ponakłuwaj je widelcem. W równych odstępach wyciśnij na arkusz ciasta 3 okręgi z ciasta ptysiowego – poczynając od małego okręgu na środku, po największy wzdłuż brzegu. Resztę ciasta włóż (w rękawie) do lodówki. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 20 minut. Wyjmij z piekarnika i podnieś jego temperaturę do 220°C.
Przygotuj „kruszonkę”. Wyrób wszystkie składniki na jednolite ciasto i rozwałkuj na cienki (około 1,5 mm) placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Włóż do zamrażarki (razem z papierem).
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciśnij w odstępach niewielkie porcje ciasta ptysiowego, formując kulki o średnicy 3-4 cm. Wyjmij zmrożony placek kruszonki i powycinaj z niego kółka o średnicy mniejszej od średnicy ptysiów. Ponakładaj je na wierzch ptysiów i wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika. Od razu zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz przez 20 minut. Wyjmij ptysie z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj bazę do kremu. Namocz żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Zagotuj mleko z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i samym strąkiem. Oddziel białka jaj od żółtek. Żółtka utrzyj ze 100 g cukru na jasną, puszystą masę. Wymieszaj ją ze skrobią. Przelej masę do gotującego się mleka (wcześniej wyjmij strąki) i – energicznie mieszając rózgą cukierniczą – gotuj na średniej mocy palnika, aż zgęstnieje. Na koniec wmieszaj do masy żelatynę. Odstaw bazę do kremu do przestudzenia pod przykryciem z folii spożywczej.
Zagotuj w rondelku wodę z 200 g cukru. W międzyczasie mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę. Kiedy temperatura syropu osiągnie 118°C, wlej go cienką strużką do piany z białek (nie przerywając ubijania jej). Ubijaj jeszcze przez kilka minut, aż beza stanie się sztywna i przestygnie.
Od razu połącz bezę z przestudzoną bazą do kremu (dodawaj stopniowo i mieszaj rózgą kuchenną). Przełóż krem do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy około o,5 cm.
W każdym ptysiu zrób nożem dziurkę i napełnij kremem. Gotowe ptysie włóż do lodówki.
Przygotuj karmel. Zagotuj w rondelku cukier z wodą. Nie mieszaj w czasie gotowania. Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, odstaw karmel do przestudzenia.
W półpłynnym karmelu po kolei zanurzaj schłodzone ptysie (tak, by pokrył je karmel) i odkładaj do ostudzenia.
Jeśli to konieczne, upłynnij (podgrzej) karmel. Nakładaj po łyżeczce na ciasto i przyklejaj do niego ptysie (układaj je dookoła ciasta).
Wyłóż na ciasto resztę kremu – na środek i na brzeg, pomiędzy ptysiami. Wstaw tort świętego Honoriusza na godzinę do lodówki.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Wyłóż na środek ciasta tuż przed podaniem. Na środku ułóż jeden z ptysiów.