Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort dla dziewczynki z wesołą Świnką Peppą - tort bajkowy, urodzinowy:-). Tort przełożony został masą śmietankowo - krówkową z kwaskowym dżemem i brzoskwiniami. Tort jest pracochłonny, jednakże efekt oraz reakcja małej jubilatki zrekompensowała mi mój trud, pozdrawiam :-)
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 44
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2302
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 44
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2302
Składniki
Wykonanie prostokątnego biszkoptu: ubić na sztywną pianę białka, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie po jednym żółtku miksując po każdym. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (robię to drewnianą łyżką). Na samym końcu dodać odrobinę różowego barwnika (mniej niż pół łyżeczki) i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno blaszki o wymiarach 25 x 30cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Wylać przygotowaną masę, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C, przez około 40 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć biszkopt i ostudzić. Całkowicie ostudzony biszkopt oddzielić od ścianek blaszki, wyjąć i przekroić na 3 placki (najlepiej kroi się biszkopt upieczony dzień wcześniej). Każdy placek lekko nasączyć.
Wykonanie kremu do prostokątnego biszkoptu: ubić serek mascarpone z kremówką i cukrem na puszystą masę. Odłożyć 8-9 łyżek masy na udekorowanie wierzchu i boków tortu. Do pozostałej masy dodać masę krówkową i zmiksować. Do białej masy (tej na obłożenie tortu) dodać niewielką ilość niebieskiego barwnika (tak na czubek łyżeczki) i dokładnie wymieszać. Pierwszą warstwę biszkoptu przełożyć kremem krówkowym i dżemem porzeczkowym. Drugą warstwę przełożyć kremem krówkowym oraz owocami. Boki i wierzch tortu posmarować niebieskim kremem. Odstawić tort do lodówki.
Wykonanie okrągłego biszkoptu: ubić na sztywną pianę białka, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie po jednym żółtku miksując po każdym. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (robię to drewnianą łyżką). Na samym końcu dodać odrobinę różowego barwnika (na czubek łyżeczki) i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Wylać przygotowaną masę, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C, przez około 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć biszkopt i ostudzić. Całkowicie ostudzony biszkopt oddzielić od ścianek blaszki, wyjąć i przekroić na 2 równe krążki.
Masa na świnkę Peppę: wszystkie składniki ubić razem na puszystą masę. Podzielić masę na dwie części: jedna część powinna być nieco większa od drugiej. Do większej części dodać odrobinę różowego barwnika i dokładnie wymieszać (to będzie masa na głowę świnki), do drugiej części dodać czerwony barwnik i wymieszać (to będzie krem na sukienkę świnki). Odstawić kremy do lodówki na czas wycinania szablonu. Szablony: przygotować na kartce szablon świnki Peppy. Z jednego krążka biszkoptowego wyciąć głowę świnki, z drugiego sukienkę. Na przygotowanym niebieskim torcie delikatnie ułożyć postać świnki. Dekoracja: trochę różowego kremu odłożyć na kontury świnki. Pozostałym kremem obłożyć głowę i równo rozsmarować. Na sukienkę wyłożyć czerwoną masę i równo rozsmarować. Do odłożonego różowego kremu dodać odrobinę barwnika, tak żeby kontur był nieco ciemniejszy od koloru głowy. Przełożyć krem do worka cukierniczego z tylką Wilton nr 7 i zrobić kontury świnki, uszy, oczy, nos, uśmiech i rękę. Oczy można zdobić z groszku czekoladowego. Jeśli zostanie Wam jeszcze trochę różowego kremu można zrobić napis :-), gotowe!