Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam ten tort na 30 urodziny mego lubego. Był zaskakująco pyszny. Polecam
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 123
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 327
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 123
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 327
Składniki
Biszkopt: Należy bardzo dobrze ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Kiedy uzyskamy pożądany efekt stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka jednocześnie dalej ubijamy mikserem na małych obrotach. Po 2-3 minutach można powoli dodać całą resztę i dokładnie wymieszać . Biszkopt pieczemy w 200st ( 180st termo obieg ) przez ok. 45 minut. W między czasie można przygotować mocne espresso oraz kawę rozpuszczalną i połączyć razem z amaretto i wystudzić. Dobrze jest przygotować więcej kawy, ze względu na to iż biszkopt powinien być dobrze nią nasączony. Masa: Żółtka utrzeć z cukrem do chwili aż kryształki cukru będą prawie nie widoczne. W tym momencie dodajemy 4 łyżki amaretto oraz zaczynamy miksować z stopniowo dodawanym serkiem mascarpone. Kiedy masa będzie już jednolita można do masy dodać piane ubita z jednego jajka, nie dajemy więcej ponieważ zależy nam aby masa była bardziej zwarta. Dokładnie wszystko delikatnie mieszamy. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa krążki i jeden kładziemy na tortownicę polewając dokładnie kawą z amaretto. Przekładamy masą, na której układamy moczone w kawie biszkopciki ( kocie języczki ) i znowu przekładamy masą. Na nią układamy drugi krążek biszkoptu i sporą ostatnia część masy, tyle aby można było posmarować nią brzeg tortu. Wszystko posypujemy obfita warstwą kakao. Mimo iż pracy wiele warto, życzę smacznego.