Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort tiramisu z truskawkami"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 123
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 110
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 123
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 110
Składniki
Truskawki oczyść i pokrój w plasterki. Żółtka z połową cukru ubij w gorącej kąpieli wodnej. Do innego rondelka wlej 100 ml wody i dodaj żelatynę. Mieszając podgrzej prawie do punktu wrzenia, ale nie gotuj. Śmietankę ubij z cukrem wanilinowym na sztywno. Mascarpone przełóż do misy i wymieszaj z resztą cukru pudru, pianą z żółtek, rozpuszczoną gorącą żelatyną i bitą śmietaną.
Tortownicę wysmaruj po obwodzie olejem i wysyp cukrem pudrem. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Mocz biszkopty w kawie i rozkładaj na dnie formy. Rozsmaruj na nich część kremu, rozłóż połowę truskawek i znów wyłóż krem. Rozłóż resztę namoczonych biszkoptów. Posmaruj małą ilością kremu.
Przełóż resztę kremu do worka cukierniczego z gładką końcówką. Na tort wyciśnij większe kopczyki i wstaw go do lodówki. Podawaj posypany kakao. Czas przygotowania: 50 minut
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 315 kcal.
Klasyczne tiramisu zrób bez owoców. Wtedy mocz biszkopty w kawie wymieszanej z kieliszkiem amaretto.Źródło: Na żywo