Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort truskawkowo - śmietankowy to tort na cytrynowym biszkopcie przełożony kremem truskawkowo - śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. Tort nasączyłam sokiem cytrynowym wymieszanym z wodą i cukrem. Dodatkowo do jednej warstwy tortu dodałam dżem z czarnej porzeczki.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5360
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 410
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5360
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 410
Składniki
Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na jasny puszysty krem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiałam razem z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki, a następnie dodałam ją partiami do utartych żółtek. Gdy składniki się połączyły do ciasta dodałam ubite białka i na koniec zapach cytrynowy. Wszystko wymieszałam i przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach ok. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka czyli ok. godziny w temperaturze 170 stopni z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygło przekroiłam biszkopt na trzy równe blaty. Cytrynę wymasowałam i wycisnęłam z niej sok. Do soku dodałam cukier i przegotowaną ciepłą wodę. Mieszałam aż cukier się rozpuścił. Zimne mleko wlałam do miski. Wsypałam proszek kremu truskawkowego i ubijałam go ok. 4 minuty tak jak napisano na opakowaniu. Do ubitego kremu dodałam serek mascarpone i zmiksowałam. Zimną śmietanę przelałam do drugiej miseczki. Wsypałam śmietan - fixy i cukier waniliowy i ubiłam ją na sztywny krem. Ubitą śmietanę dodałam do kremu truskawkowego z mascarpone i zmiksowałam. Zimną śmietanę (400ml) wlałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier waniliowy i ubiłam ją na sztywny krem. Złożenie tortu: Pierwszy blat biszkoptu nasączyłam 1/3 ponczu cytrynowego i rozsmarowałam połowę kremu truskawkowego. Przykryłam drugim blatem biszkoptu nasączyłam połową pozostałego ponczu i posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki. Wyłożyłam resztę kremu truskawkowego i ułożyłam trzeci blat biszkoptu. Nasączyłam go resztą ponczu cytrynowego. Wierzch i boki tortu posmarowałam ubitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyłam do szprycy i wycisnęłam rozetki dookoła tortu układając pomiędzy nimi trufle czekoladowe. W jednym rogu ułożyłam róże i listki które przygotowałam z masy marcepanowej. Dodatkowo ozdobiłam tort posypkami cukrowymi i połówkami winogron.