Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowy, smaczny, łatwy w przygotowaniu i nie pracochłonny :-)
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4669
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4122
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4669
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4122
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Stopniowo dodać żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ja standardowo piekłam dłużej w trochę niższej temperaturze - specyfika mojego piekarnika. Z podanych ilości wyszła mi tortownica o średnicy 26 cm. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić biszkopt na dwa krążki.
Masa I:300 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki. ( Nie zachowałam tych proporcji, zmiksowałam większą część). Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki).Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki na zgęstnienie. PS. Podałam podstawowe proporcje choć ja zrobiłam z 400 ml śmietanki i odpowiednio zwiększonych ilości reszty składników i warstwa wyszła dość wysoka i jeszcze powstały 2 desery z masy w pucharkach:-). Polecam dodać z pół łyżki więcej żelatyny- ja na 400ml śmietany i prawie kilogram truskawek dałam 4 łyżki.
Masa II: W misce ubić kremówkę z dodatkiem śmietan fixu i odrobiny cukru. Dodać pokruszone bezy, delikatnie wymieszać.
Dolny krążek biszkoptu ułożyć w tortownicy, na to wylać dość mocno zgęstniałą masę truskawkową, przykryć drugiem krążkiem. Na wierzchu rozsmarować masę śmietanowo-bezową. Na niej ułożyć połówki truskawek i polać roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego :-)
Przepis jest połączeniem przepisów ze strony mojewypieki.blox.pl oraz mojej inwencji:D
Czas podany obejmuje pieczenie i stygnięcie.