Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort truskawkowy"
Składniki
Przygotuj poncz do tortu. Szklankę naparu herbacianego wymieszaj z 2 łyżeczkami cukru oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstaw do ostudzenia.
Białą czekoladę połam na małe kawałki, włóż do rondla. Wlej kremówkę. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, często mieszając. Po 3-5 minutach dodaj masło. Podgrzewaj dalej, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.
Krem zdejmij z ognia, wystudź. Dodaj kilka rozmrożonych i zmiksowanych lub rozgniecionych widelcem truskawek. Wymieszaj starannie, a następnie wstaw do lodówki, aby krem zastygł.
Gotowe blaty biszkoptowe nasącz herbacianym ponczem. Przełóż kremem. Resztą kremu posmaruj wierzch oraz boki tortu. Ciasto dowolnie udekoruj.
Czas ok. 30 min; porcja – 420 kcal, cena 1,70 złŹródło: Świat kobiety