Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy malec chce mieć wyjątkowy tort na swoje urodziny. Im bardziej kolorowy tym lepiej, a już najlepiej jeśli przedstawia postać z jego ulubionej bajki.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 36
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 797
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 36
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 797
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana jest już błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy przesiane mąkę i proszek do pieczenia, a kiedy składniki się połączą olej, Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do prostokątnej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 175 C (termoobieg) przez ok 35 minut.
Biszkopt musi dobrze wystygnąć - jeśli macie możliwość upieczcie go dzień wcześniej. Tak wysezonowany biszkopt pozwoli się łatwo formować. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem - 1 łyżka cukru na 300 ml śmietany. Część śmietany przekładamy do miski. Pozostałą wstawiamy na chwilę do lodówki. Biszkopt dzielimy na trzy części. Wg uznania nasączamy ponczem - ja tego nie robię, ponieważ do ciasta dodaję olej, co czyni je wilgotnym. Śmietanę w miseczce łączymy z dżemem porzeczkowym i tak przygotowaną masą przekładamy pierwszą część biszkopta. Przykrywamy drugim plackiem. Ta to "pięto wędruje czysta śmietana. Na śmietanie układamy owoce - dowolne. ja najbardziej lubię mrożone maliny - nadają śmietanie przyjemny kwaskowy smak i przełamują słodycz biszkopta. Przykrywamy trzecią częścią ciasta i pokrywamy dokładnie śmietana. Tak przygotowany tort trafia do lodówki na jakiś czas - kilka godzin powinno wystarczyć, ale optymalnie jeśli może przestać w niej nic.
Ubijamy kolejną partię śmietany z cukrem. Tym razem dobrze jest dodać trochę śmietan-fix-a, ale nie jest to konieczne. Tort ponownie smarujemy śmietaną tak, aby powstała "podstawa" do narysowania bajkowej postaci. Boki ciasta można obsypać okruszkami biszkopta, wirkami czekolady lub zostawić gładko wysmarowane śmietaną. A góra... Tu już nie ma ograniczeń... Każdy może wyczarować na torcie co tylko sobie wymarzy. Potrzebne są oczywiście barwniki i tylki cukiernicze, ale tych jest mnóstwo na rynku i kosztują "grosze", wiec można się w nie zaopatrzyć bez większego problemu i uszczerbku dla portfela. Powodzenia i smacznego :-)