Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort który dzisiaj przedstawiam zrobiłam dla mojej siostry na jej kolejne wyjątkowe urodziny, Torcik śmietankowy z mascarpone przygotowany jako prezent urodzinowy. Torcik udekorowany żywymi różami, siostra zachwycona .
mikser, tortownica, papier do pieczenia, łyżka drewniana,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 353
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 357
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 353
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 357
Składniki
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko spód, boków nie smarować. Tortownica o średnicy 24 cm. Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę na 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę mikserem najpierw na średnich, a następnie na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier na przemian z żółtkami i dalej ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Do ubitej masy białkowej przesiewamy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników. Pamiętajmy o tym że ciasto przy mieszaniu zbieramy z samego dna miski. Przekładamy do przygotowanej tortownicy, delikatnie równamy powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 40 minut. a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy równolegle z wysokości 50 cm na podłogę - najlepiej na koc, (biszkopt wtedy nam nie opadnie). Wystudzić i przekroić na trzy krążki. Poncz: Letnią wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Krem śmietankowy z serkiem mascarpone: Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fix. 1/3 ubitej śmietany łączymy z serkiem , a następnie z pozostałą śmietaną. Składanie tortu: Spodni blat układamy na paterze, nasączamy ponczem z wody, cukru i soku z cytryny, następnie smarujemy czekośliwką własnej roboty, nakładamy część kremu śmietankowo - serowego rozsmarowując równomiernie. Nakładamy drugi blat robimy to samo, nakładamy trzeci ostatni blat, lekko dociskamy. Cały tort posmarować kremem śmietankowym, boki obłożyć rurkami waniliowymi obwiązać wstążką. Gorę udekorować rozetkami z kremu śmietankowego ( trochę kremu zabarwiłam barwnikiem różowym na różowe rozetki). Udekorować żywymi kwiatami u mnie róże i koralikami cukrowymi srebrnymi. Najlepiej udekorować według swojego uznania. Tort włożyć do lodówki najlepiej na całą noc albo przynajmniej na kilka godzin.