Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem jasnym i ciemnym. Tort z trzema kremami i ananasem. Tort z dekoracją dla budowlańca.
Jeśli szukasz dania, które połączy aromatyczną mieszankę warzyw, soczyste mię...
Odsłon: 1433
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1097
Jeśli szukasz dania, które połączy aromatyczną mieszankę warzyw, soczyste mię...
Odsłon: 1433
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1097
Składniki
biszkopt jasny-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do blaszki 22x36 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 2 blaty.
biszkopt ciemny-Postąpić tak samo jak z poprzednim, lecz z kakao. (dodaję więcej 1 jajko, bo biszkopty kakaowe z reguły są niższe.)
Ułożyć spód biszkoptu ciemnego do tej samej blaszki, lecz wysoko wyścielanej papierem do pieczenia. Nasączyć częścią wymieszanego soku z ananasa z wodą i wódką.
krem jagodowy- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem, jogurtem i następnie z frużeliną. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
Przykryć górną częścią jasnego biszkoptu. i nasączyć.
krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim, lecz czekoladę wmieszać łopatką, dopiero po zmiksowaniu z żelatyną. Wyłożyć do blaszki i rozsmarować.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym ciemnym i nasączyć.
Częścią musu brzoskwiniowego posmarować biszkopt w blaszce. Na nim poukładać odsączonego i pokrojonego ananasa.
krem brzoskwiniowy-Postąpić jak z 1 kremem i rozsmarować w blaszce po ananasach.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym lecz dołem do góry. To będzie spód tortu.Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu, przykryć paterą i odwrócić "do góry nogami". Boki można wyrównać.
tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku.Cały tort posmarować kremem i schłodzić. Trochę kremu zostawić na rozetki.
polewa- Polewę rozpuścić wraz se śmietanką nad parą. Studzić, często mieszając. Oblać najpierw boki, za pomocą rożka papierowego lub butelki z dzióbkiem i poprawić szpatułką. Resztę polewy rozprowadzić na górze tortu.
dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Podzielić na porcje, zafarbować i przechowywać w woreczku foliowym.
Masę zafarbowaną z kakao, rozwałkować i wyciąć cegły.
Z kolorowej masy zrobić inne dekoracje.
Dekoracje przechowywać w lodówce.
Boki tortu obsypałam kokosem, bo były nierówne. Na dole zrobić rozetki z reszty masy maślanej. Poukładać na górze a'la cegły i udekorować .
Tort przechowywać w lodówce i kroić ciepłym i ostrym nożem.