Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort na bal urodzinowy dla miłośnika ''Piratów z Karaibów''. Tort przedstawia statek piracki. Tort pokryty masą z mleka w proszku.Tort zrobiłam dla średniego mojego wnuczka.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12563
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12563
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40cm. wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.25 min. w 175*.Drugi biszkopt upiec identycznie a trzeci z kakao.
Jasny biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz wyżej zabezpieczonej. Posmarować połową musu wiśniowego, rozmieszanego z gorącą wodą. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego, lecz nie przyśpieszać.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser,jogurt, frużelinę ciągle miksując. Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wylać i rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
Przykryć ciemnym biszkoptem i posmarować resztą musu. krem z nutellą-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego, lecz nie przyśpieszać.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser,jogurt, nutellę, ciągle miksując. Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Rozsmarować na biszkopcie ciemnym. Przykryć trzecim jasnym biszkoptem i schłodzić kilka godzin w lodówce. Schłodzone przełożone biszkopty,wyjąć z blaszki na deskę.Wyciąć spód statku od wcześniej namalowanego wzoru.
Spód statku ułożyć na przygotowanym kartonie i paterze, Z reszty biszkoptów uformować, przód i tył statku. Przykleić kremem czekoladowym.
krem czekoladowy-W śmietance rozpuścić czekolady nad parą i ostudzić.Masło zmiksować na puch dodając puder cukier. Następnie dodawać czekolady i zmiksować.Posmarować cały tort, lecz zostawić z trzecią część kremu.Schłodzić z godzinę w lodówce. Wyjąć i znowu posmarować resztą kremu, lecz już nie schładzając, bo będą przyklejane deseczki.
deseczki-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i kakao. Potem stopniowo dodawać po łyżce mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.Brać po kawałku, wałkować i wycinać deseczki ok.10x3cm.
Cały tort poprzyklejać deseczkami ale naprzemiennie. Z masy plastycznej zrobić szybciej inne dekoracje. Udekorować cały tort i przetrzymywać w lodówce.
Tort kroić ciepłym nożem.