Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z masą truskawkową i kremem truskawkowo-serowym.Obłożony czekoladowym ganaszem. Tort z dekoracją czekoladowych kwiatów i truskawek.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 330
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 71
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 71
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 47
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2369
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 330
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 71
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 71
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 47
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2369
Składniki
biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok.30 min.170*. Po przestygnięciu kroimy na trzy krążki.
Spód układamy w tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
masa truskawkowa-Truskawki wraz z cukrem i 1 szklanką wody, pogotować do rozgotowania. Można zblenderować, albo przetrzeć przez sitko lub rozgnieść tłuczkiem od ziemniaków. Zagotować ponownie i ugotować budynie, rozmieszane z drugą szklanką wody. Odstawić z palnika i zaraz domieszać galaretkę.Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać do tortownicy, na biszkopt.
krem-Truskawki zblenderować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt i serek.Następnie dodać mus truskawkowy. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Połowę wylać na masę truskawkową. Przykryć drugim blatem.
Wylać resztę kremu, śpiesząc się bo szybko gęstnieje. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić, parę godzin w lodówce.
Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć na paterze.
ganasz -Nad parą rozpuścić czekolady(połamane w kostkach) w śmietance, często mieszając. Ostudzić do konsystencji miękkiego masła. Posmarować cały tort, dobrze jest rozdzielić na dwa etapy smarowania. Jak pierwsza warstwa stwardnieje, poprawić resztą ganaszu.
kwiaty-Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przygotować parę kawałków papieru do pieczenia i dwa rożki z papieru. Polewę przelać do rożka, odciąć końcówkę i w odstępach zrobić kleksy na papierze.
Przykryć następnym takim samym kawałkiem papieru, lekko palcem rozprowadzając te kleksy. Zaraz rozdzielić dwie kartki, tworząc podwójną ilość płatków. Z drugim kolorem postąpić tak samo.Delikatnie odkleić zastygłe płatki.
W miseczkę (tutaj pojemniczki po mascarpone)włożyć kawałek papieru i w środek, wycisnąć kleks białej rozpuszczonej polewy. Układać płatki wokół miseczki,w polewę.Najpierw ciemne potem białe.
W środek jeszcze wycisnąć kleks białej polewy. Posypać perełkami. Suchą złotą jadalną farbką pomalować kwiatki.
Jak zastygną, to odkleić od papieru i ułożyć na torcie. Dodatkowo udekorować świeżymi truskawkami. Tort przechowywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.