Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowy tort zjadalnym opłatkiem na każdą okazję.
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 36
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 118
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 94
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 262
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 36
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 118
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 94
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 262
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do chwili, aż "zbieleją" i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypywać powoli mąkę i całość mieszać łyżką (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ). Natłuścić tortownicę, wlać ciasto, wyrównać, żeby równo się upiekł. Jak widać na jednym ze zdjęć, ja zapomniałam ją natłuścić, ale biszkopt wyszedł super Piec 40-45 minut w temp. 180°C. Masa budyniowa: Z dwóch szklanek mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z budyniem, cukrem. Resztę mleka zagotować w rondlu. Na gotujące mleko wlać rozmącony budyń i cały czas mieszać do zagotowania się budyniu. Odstawić do wystudzenia. Odłożyć masę i dodać barwnik-masa potrzebna do obłozenia na zewnątrz tortu. Miękkie masło utrzeć na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo po łyżce budyń, cały czas miksując.
Biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć "ponczem" zrobionym z 250ml wody z dodatkiem wyciśniętej cytryny, eksraktem z wanilii. Na pierwszy biszkopt nałożyć konfiturę, położyć drugi biszkopt i wyłożyć na niego masę budyniową, przykryć ostatnim biszkoptem. cały tort z zewnątrz obłożyć masą zabarwioną na kolor. Włożyć ciasto do lodówki, żeby masa stężała. Polożyć wykrojony opłatek spożywczy z nadrukiem i ozdobic tort posypkami. Opłatek nałozyć na ok 3 godziny przed podaniem tortu (opłatek w zależnosci od gatunku moze lekko sie pomarszyc następnie po wchłonięciu wilgoci z masy ładnie się wyprostuje)