Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort wiśniowo-czekoladowy z nutką alkoholu:)
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2947
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2947
Składniki
Zmieszać sok z wiśni z alkoholem i na czas robienia biszkoptu moczyć w nim wiśnie a następnie odsączyć. Biszkopt: Z białek ubić pianę dodając cukier.Ubić na sztywno.Wtedy dodać mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną,żółtka,kakao i olej.Delikatnie wymieszać łyżką.Przełożyć do tortownicy o średnicy maksymalnie 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st na 30-35 min.(Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy).Następnie biszkopt wystudzić i podzielić na 3 blaty. Krem:ubić kremówkę dodając cukier,dodać kakao,serek i lekko zmiksować,dodać pokruszoną czekoladę (trochę czekolady zostawić do ozdoby),wymieszać łyżką. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć sokiem z alkoholem,na to rozsmarować trochę kremu i ułożyć wiśnie.Przykryć drugim blatem i znów nasączyć,położyć krem i wiśnie.Przykryć trzecim blatem i posmarować kremem,rozsmarowując go również dookoła,zakrywając łączenia tortu.Udekorować wiśniami,czekoladą,posypką,według uznania.Wstawić na noc do lodówki.Smacznego:)