Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort okazjonalny z czekoladowym dripem i kolorowymi rozetkami. Tort z kremem jagodowym i kremem z Ptasim Mleczkiem. Tort z kakaowym biszkoptem i sam koloru brązowego. Tort wyszedł bardzo pyszny.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 148
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 215
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 148
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 215
Składniki
biszkopt-Żółtka zalać octem, potem wymieszać.Białka ubijać ze szczyptą soli i cukrem. Dodać po trochu żółtek i ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem, kakao i budyniami. Delikatnie wymieszać,dolewając też olej. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po upieczeniu, odstawić na parę min. i obkroić przy rancie tortownicy. Obrócić na ręcznik,zdjąć tortownicę i papier. Zostawić do wystygnięcia. Można upiec dzień wcześniej.Przekroić na 3 blaty. Upiekłam też drugi jasny biszkopt i robiłam dwa torty jednocześnie. Blaty biszkoptowe poprzemieniałam.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć połową frużeliny.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem, twarogiem, cukrem pudrem i fixem. Potem dodać frużelinę i zmiksować.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny i rozrzucić wiśnie.
krem 2-Postąpić jak z 1 kremem, tylko zamiast frużeliny, po żelatynie dodać pokrojone czekoladki w kosteczkę. Wymieszać już łopatką i wylać do tortownicy.
Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.
tynk-Miękkie masło zmiksować.Dodawać porcjami miękką masą krówkową i serek. Utrwalić dosypując śnieżkę i zmiksować.Posmarować cały tort i schłodzić.
drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake. Najlepiej nalać trochę do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, resztę wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje. Pozostałą polewą, zrobić esy-floresy na środku tortu.
rozetki-Zmiksować każdy osobno krem ze śmietanką, przełożyć do dwóch woreczków cukierniczych.Do większego woreczka cukierniczego,włożyć dużą tylką M1. Do niego te dwa woreczki, obok siebie z obciętymi końcówkami. Zrobić rozetki na górze i dole tortu. Tort przetrzymywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.