Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort z kremem orzechowym"
Składniki
Do przesianej mąki wsyp mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec w 2-3 porcjach wsyp suche , delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C. Wystudzone ciasto przekrój tak, aby otrzymać 3 blaty.
Do proszku budyniowego dodaj 3 łyżki cukru oraz 6 łyżek mleka, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy i mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Kilkanaście orzechów włoskich odłóż do dekoracji. Pozostałe orzechy włoskie oraz laskowe zmiel.
Do miękkiego masła wsyp pozostały cukier, utrzyj mikserem na puch. Nie przerywając miksowania dodawaj po łyżce budyniu. Na koniec wsyp zmielone orzechy, wymieszaj. Pierwszy i drugi kawałek biszkoptu posmaruj kremem. Ułóż jeden na drugim, przykryj trzecim kawałkiem. Wstaw do lodówki na ok. 2 godz.
W rondelku roztop masło. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj tak długo, aż się roztopi. Wystudzoną polewą udekoruj tort. Wierzch ozdób orzechami. Wstaw do lodówki.
50 minut. Porcja: 510 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie