Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort z kremem z czarnej porzeczki"
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 222
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 355
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 222
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 355
Składniki
<strong>Magdalena Kaczmarek z Poznania</strong>
Biszkopt: białka ubijam na sztywno. Ubijając, dodaję cukier, potem po żółtku i, mieszając, po łyżce połączonych obu mąk z proszkiem i kakao. Ciasto wylewam do tortownicy z pergaminem. Piekę 40 min w temp. 160°C.
Dekoracje: czekoladę rozpuszczam na parze. Ciepłą wylewam na papier do pieczenia, robiąc prostokąt 20 x 40 cm. Rozsmarowuję czekoladę nożem, przykry wam drugim arkuszem papieru. Dociskam go, by usunąć pęcherzyki powietrza. Zwijam w rulon od krótszego boku. Mrożę przez noc. Potem odwijam rulon i nożem podważam kawałki czekolady.
Krem: mascarpone i kremówkę miksuję, dodaje konfiturę, ubijam, aż masa będzie gęsta. Nie dodaję cukru.
Biszkopt przecinam na trzy blaty nitką. Dolny blat nasączam ponczem (z wody i nalewki), rozkładam 1/3 kremu, przykrywam drugim blatem, nasączam go, nakładam krem oraz ostatni blat, który tylko lekko nasączam. Boki i górę smaruję resztą kremu.
Boki otaczam czekoladowymi słupkami. Schładzam w lodówce, dekoruję kwiatkami z marcepanu.Źródło: Kobieta i życie