Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort z musem czekoladowym"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 26
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 275
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1202
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 120
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 26
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 275
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1202
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 120
Składniki
60 min • Porcja 375 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 12 porcji
Białka ubijam na pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mieszam z mąką wymieszaną z proszkiem. Ciasto wlewam do formy o śred. 28 cm i piekę ok. 25 min w 170°C. Ostudzone kroję na pół.
Krem: w 1/2 szklanki mleka rozrabiam budyń, resztę mleka zagotowuję z wanilią i cukrem. Dodaję rozrobiony budyń i gotuję. Wystudzony budyń ucieram z miękkim masłem.
Mus: czekoladę z brandy i wodą mineralną rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zdejmuję z ognia i mieszając, dodaję, masło i żółtka. Studzę. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Masę czekoladową mieszam z kilkoma łyżeczkami piany. Kremówkę ubijam i mieszam ją z masą czekoladową. Dodaję resztę piany.
Układam warstwy: biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, wiśnie z nalewki, mus czekoladowy. Wierzch posypuję migdałami.
<strong>Sandra Siebert z Lubonia</strong>Źródło: Kobieta i życie