Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort z musem czekoladowym"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 66
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 66
Składniki
60 min • Porcja 375 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 12 porcji
Białka ubijam na pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mieszam z mąką wymieszaną z proszkiem. Ciasto wlewam do formy o śred. 28 cm i piekę ok. 25 min w 170°C. Ostudzone kroję na pół.
Krem: w 1/2 szklanki mleka rozrabiam budyń, resztę mleka zagotowuję z wanilią i cukrem. Dodaję rozrobiony budyń i gotuję. Wystudzony budyń ucieram z miękkim masłem.
Mus: czekoladę z brandy i wodą mineralną rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zdejmuję z ognia i mieszając, dodaję, masło i żółtka. Studzę. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Masę czekoladową mieszam z kilkoma łyżeczkami piany. Kremówkę ubijam i mieszam ją z masą czekoladową. Dodaję resztę piany.
Układam warstwy: biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, wiśnie z nalewki, mus czekoladowy. Wierzch posypuję migdałami.
<strong>Sandra Siebert z Lubonia</strong>Źródło: Kobieta i życie