Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort ze śmietaną, mascarpone i ciastkami Oreo.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko natłuścić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania dodawać po łyżeczce cukru, a następnie po jednym żółtku.
Mąkę i kakao przesiać przez sitko i dodać do masy z jajek i cukru.
Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przełożyć do tortownicy.
Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Biszkopt po upieczeniu wyjąć z tortownicy, oddzielić od papieru i pozostawić do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwie części.
Schłodzoną śmietanę ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty.
Dodać cukier puder oraz mascarpone i nadal ubijać do uzyskania gęstego kremu.
2/3 kremu odłożyć i wstawić do lodówki.
Ciastka Oreo pokruszyć na małe kawałki i dodać do 1/3 kremu.
Jedną część biszkoptu posmarować dżemem a następnie kremem z Oreo.
Położyć na nim drugą część biszkoptu i delikatnie docisnąć.
Pozostałą część kremu odłożoną do lodówki użyć do posmarowania góry i boków.
Krem można wymieszać z dowolnym barwnikiem, użyć szprycy do ciast lub widelca do wykonania ozdób i wzorów.
Tort najlepiej jest przygotować dzień przez podaniem.