Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wydrukowałam jakiś czas temu z Internetu. Wreszcie doczekał się realizacji, a gotowy tort ze stołu szybko znikał - co mnie niezmiernie cieszy. Nie znam autora przepisu, dlatego jeżeli się takowy znajdzie proszę o kontakt, jakoś to dopiszę :)
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1110
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 937
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1213
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 276
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1110
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 937
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1213
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 276
Składniki
Ciasto: Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiej i odstaw. 175g masła utrzyj z cukrem, aż będzie puszyste. Wbijaj pojedynczo jajka, miksując dokładnie, nim wbijesz kolejne. Gdy wszystko się połączy, wsyp przesiane suche składniki i wymieszaj na niskich obrotach miksera, aż powstanie jednolita masa. Na koniec wmieszaj do ciasta jogurt naturalny. Wyłóż dwie okrągłe formy o średnicy 20cm papierem do pieczenia i rozdziel przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 – 25 minut, aż ciasto wyrośnie i będzie sprężyste w dotyku, a wbity w nie patyczek będzie czysty i suchy po wyjęciu. Jeżeli nie masz dwóch takich samych form, połowa ciasta może spokojnie czekać, zanim pierwszy biszkopt się upiecze.
Czekoladowa polewa: Czekoladę posiekaj i umieść w misce, dodaj miód. Kremówkę oraz 75g masła zagotuj w niedużym rondelku i gorącą zalej przygotowaną czekoladę. Pozostaw na chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, po czym wymieszaj rózgą kuchenną, do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Odstaw do przestudzenia, by polewa nieco zgęstniała.
Ryżowa posypka: Ryż preparowany podprażyć na suchej patelni by zrobił się chrupki. Wymieszać z około 50g kajmaku, pozostawiając resztę do posmarowania ciasta.
Gdy wszystkie elementy będą gotowe, ułóż jeden z placków na talerzu lub paterze, nasącz, posmaruj cienko pozostałym kajmakiem z puszki i wyłóż na to mniej więcej połowę ryżu. Polej obficie czekoladą, pozwalając jej spłynąć nieco po bokach. Przykryj drugim plackiem, nasącz go, polej czekoladową polewą i ułóż na wierzchu pozostały kajmakowy ryż.