Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękny i aromatyczny tort na różne okazje.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 36
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12178
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 36
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12178
Składniki
Jajka , żółtka oddzielić od białek. Proszek wymieszać z mąką tortową. Czekoladę 1 1/2 tabliczki rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ciepłą wymieszać z masłem. Ucierając dalej dodawać stopniowo po 1 żółtku, trochę cukru i mąki aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, połączyć delikatnie z ciastem.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 25 cm , dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 40 minut lub suchego patyczka.
Wiśnie odłożyć 16 szt. Pozostałe włożyć do rondelka , dodać 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru kryształu , sok z cytryny, szczyptę soli i zagotować. Odlać 1/4 szklanki soku. Wiśnie gotować dalej , mąkę ziemniaczaną rozpuścić w troszkę wody i wlać do wiśni, gotować chwilę aż powstanie gęsty kisiel. Wystudzić.
Śmietanę ubić na puszysto dodając stopniowo serek. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody , podgrzewać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
Ciasto na tort podzielić na 3 części. Jedną umieścić na podstawce na tort.
Do odlanego soku z wiśni dodać 3 łyżki herbaty i nasączyć ciasto. Pokryć 1 warstwą masy.
Na masę wyłożyć połowę kisielu z wiśniami.
Przykryć drugą warstwą ciasta i postąpić podobnie , nasączyć ułożyć masę, kisiel z wiśniami i przykryć 3 warstwą ciasta. Boki i wierzch tortu posmarować masą , odkładając uprzednio masy na kleksy.Pozostałą połowę tabliczki czekolady pokruszyć i obsypać boki. Na wierzchu tortu zrobić kleksy z masy, ułożyć po wiśni a następnie udekorować serduszkami czekoladowymi.
Schłodzić kilka godzin w lodówce , pokroić na porcje.