Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort ze Szwarcwaldu"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 63
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2753
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 223
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 162
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 63
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2753
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 223
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 162
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Do masła wlej przestudzoną czekoladę, zmiksuj. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku oraz stopniowo cukier. Wsyp suche , wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na 3 blaty.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Do rondelka włóż wiśnie, dodaj cukier, wodę oraz sok z cytryny; podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Podgrzewaj, mieszając, aż całość zgęstnieje. Wystudź. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno, pod koniec dosypując cukier wanilinowy.
Pierwszy i drugi blat biszkoptowy nasącz wiśniówką. Na pierwszym blacie rozłóż wystudzoną masę wiśniową. Włóż do lodówki, by zastygła. Na to wyłóż 1 bitej śmietany. Przykryj drugim blatem, posmaruj 1 śmietany i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Boki i wierzch tortu udekoruj pozostałą bitą śmietaną. Posyp startą czekoladą, udekoruj dżemem wiśniowym. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
80 minut. Porcja: 650 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie