Nie pamiętam kiedy już piekłam takie składane ciasto. Ostatnio to tylko coś tak na szybko. Postanowiłam się więc zmobilizować i powstało takie o to wspaniałe i niezwykle pyszne ciasto. Orzechowe biszkopty przełożone kremem budyniowym, a po środku wkładka serowa, bo przecież sernik kochamy. Napiszę, że dwa dni i było po cieście. Takie ciasto można upiec na świąteczny stół, urodziny czy inne uroczystości. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Polecam, upieczcie koniecznie. Słodkich wypieków Wam życzę :)
Tortowe ciasto z wkładką serową.
Składniki
- Wkładka serowa:
- 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 15 dag masła lub margaryny
- 5 jajek
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy
- Biszkopty:
- 10 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 4 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem :
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
- 2 pełne szklanki mleka
- pół szklanki cukru pudru
- Polewa:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki masła lub margaryny
- odrobina gorącej wody
Składniki
- Wkładka serowa:
- 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 15 dag masła lub margaryny
- 5 jajek
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy
- Biszkopty:
- 10 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 4 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem :
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
- 2 pełne szklanki mleka
- pół szklanki cukru pudru
- Polewa:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki masła lub margaryny
- odrobina gorącej wody

Etapy przygotowania
Sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Zimny należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto.

Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową, orzechy i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.

Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.

Przekładanie: Jeden biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, następnie na krem kładziemy blat sernikowy i rozsmarowujemy pozostały krem, kładziemy drugi biszkopt, lekko dociskamy.

Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

Podanie: Tak wykonane ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Ciasto można pokroić na około 30 porcji. U mnie ser taki z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.

Przepis w Waszym wykonaniu (18)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6205

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3639
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6205

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3639



Składniki
- Wkładka serowa:
- 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 15 dag masła lub margaryny
- 5 jajek
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy
- Biszkopty:
- 10 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 4 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem :
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
- 2 pełne szklanki mleka
- pół szklanki cukru pudru
- Polewa:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki masła lub margaryny
- odrobina gorącej wody
Sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Zimny należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto.
Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową, orzechy i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.
Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
Przekładanie: Jeden biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, następnie na krem kładziemy blat sernikowy i rozsmarowujemy pozostały krem, kładziemy drugi biszkopt, lekko dociskamy.
Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
Podanie: Tak wykonane ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Ciasto można pokroić na około 30 porcji. U mnie ser taki z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.
Rewelacja!
Apetyczne ciasto, pracochłonne ale warto.:)
Wyśmienite ciacho ;-D
Pyszne ciacho a dodatkowo ser.....już jestem w niebie:)
Super, z serową wkładką biorę w ciemno :) Jak widzę, pracy przy nim sporo, ale efekt końcowy jest rewelacyjny. Pycha :)