Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z dwoma biszkoptami, przełożone z musem śliwkowym z galaretką. Przełożone też kremem z mascarpone i czekoladą. Ciasto oblane polewą czekoladową z dekoracją walentynkową. Ciasto miękkie, winne i pyszne.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37389
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 51
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 128
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 114
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37389
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 51
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 128
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 114
Składniki
biszkopt 1- Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dosypywanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać ale już łopatką.Na koniec powoli dodawać olej i delikatnie wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175* C. Obrócić na deskę, zdjąć papier i niech wystygnie.
biszkopt 2- Postąpić jak z 1 biszkoptem, z tym że dodać ciemny budyń i kakao.
Jasny biszkopt włożyć do tej samej blaszki, lecz z wyżej zabezpieczonym papierem. Nasączyć kawą.
masa-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Dodać mus śliwkowy i wymieszać. (Ja miałam rzadkie powidła śliwkowe, ale można dojrzałe śliwki, albo ugotowane przetrzeć przez sito i posłodzić).Żelatynę rozmieszać z przegotowaną gorącą wodą i jak będzie letnia to wmieszać do galaretek z musem. Jak już zacznie wszystko tężeć to wylać na biszkopt w blaszce. Trochę schłodzić w lodówce.
Biszkopciki maczać w kawie i układać na masie.
krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek i zmiksować. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wmieszać łopatką startą czekoladę i wyłożyć do blaszki. Rozsmarować, śpiesząc się bo szybko gęstnieje.
Przykryć biszkoptem ciemnym, ale górą do dołu. Dół biszkoptu jest równiejszy i polewa będzie równiejsza.
polewa- Nad parą rozpuścić czekolady, wraz ze śmietanką i masłem. Oblać i rozsmarować na placki.
Posypać cukrowymi ozdobami, albo udekorować w/g własnego gustu.