Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka jest ciastem, które pięknie się prezentuje i smakuje dosłownie każdemu. Chociaż wygląda spektakularnie, jej przygotowanie wcale nie jest trudne - sekretem jest jedynie sprawdzony przepis, który prezentujemy wam poniżej. Tradycyjna karpatka powinna mieć w sobie naprawdę sporo kremu, który zostanie zamknięty pomiędzy dwoma blatami pofalowanego ciasta parzonego. Dlatego proponujemy przygotować ją w tortownicy, dzięki czemu ciasto będzie wyższe i nie rozleje się na boki.
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 2636
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 491
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 95
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 2636
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 491
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 95
Składniki
Masło roztop w garnku, dodaj wodę i zagotuj. Następnie wsyp mąkę i ucieraj wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie gęsta i gładka masa. Przełóż wszystko do miski i pozostaw do ostudzenia. Następnie dodaj jajka, proszek do pieczenia i całość zmiksuj na gładką masę. Ciasto podziel na dwie części.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wybierz program góra i dół bez termoobiegu. Okrągłą tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. Jedną część ciasta wyłóż na blaszkę i rozprowadź równomiernie. By ciasto za bardzo się nie kleiło, maczaj łopatkę w ciepłej wodzie. Piecz przez 20-25 minut na rumiany kolor. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie.
Po upieczeniu ciasta, wyjmij je z piekarnika i odczekaj kilka minut. Zdejmij je z blaszki i czynność powtórz z drugą częścią ciasta.
Przygotuj krem. W tym celu ugotuj budynie. W szklance mleka rozprowadź proszek i cukier, a resztę mleka zagotuj. Wlej mleko z rozpuszczonym budyniem i mieszaj, do momentu uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Gdy budyń zacznie bulgotać, odstaw z ognia i pozostaw do wystudzenia. W trakcie studzenia od czasu do czasu zamieszaj, by nie zrobił się kożuch.
Następnie ubij miękkie masło mikserem, by uzyskać puchatą konsystencję. Dodawaj po łyżce ostudzony budyń i dalej ubijaj na puszystą masę. Powstały w ten sposób krem rozsmaruj na jednej części ciasta i przykryj drugim plackiem. Odstaw bez przykrycia w chłodne miejsce na godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.