Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne tradycyjne ciasto z masą budyniowo-śmietanową. Dodatek bitej śmietany sprawia że masa jest o niebo lżejsza i bardziej puszysta.
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22048
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 81
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 364
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 92
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 148
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22048
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 81
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 364
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 92
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 148
Składniki
Ciasto parzone: Wodę wlej do garnka, dodaj masło i doprowadź do wrzenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do gotującego się płynu. Mieszaj energicznie do powstania jednolitej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj pojedynczo jajka, po każdym z nich dokładnie miksując masę. Przygotuj blaszkę: posmaruj ją masłem i oprósz mąką. * Ja użyłam do tego przepisu dużej blachy z piekarnika o wymiarach 32×42 bo taką miałam ale ciasta wystarczy na dwie blaszki 25×35. * Zostało mi nieco ciasta, z którego zrobiłam 7 ptysi. Rozprowadź ciasto na blaszce tworząc cienką warstwę. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C i piecz przez 20 min, następnie zmniejsz temp. do 150°C i piecz kolejne 15 min. Jeśli ciasto robisz w dwóch blaszkach, upiecz najpierw jedną, potem drugą. * W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeśli jak ja pieczesz ciasto w jednej blaszce, przekrój je na dwie równe części.
Masa budyniowo-śmietanowa: Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Nie przestając miksować, wlej cienką strużką wrzące mleko. Przelej całość do garnka i gotuj na małym ogniu przez 2 min, cały czas mieszając. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Cały czas miksując dodaj po jednej łyżce zimnego budyniu. Dobrze utarta masa powinna być gładka i puszysta. Miskę i ubijaczki do miksera włóż na chwilę do zamrażalnika, dzięki temu śmietana szybciej się ubije. Następnie ubij śmietankę na sztywny krem. Dodają ją do masy budyniowej, mieszając szpatułką. Krem wyłóż na jeden blat ciasta parzonego, przykryj drugim i lekko dociśnij. Ciasto schłódź w lodówce przynajmniej przez kilka godzin. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.