Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co roku na podczymanie tradycji tłustego czwartku są u nas w domu smażone pączki z receptury babci, które niesamowicie smakują.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 116
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 146
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4208
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8689
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 116
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 146
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4208
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8689
Składniki
Posiadamy świeże drożdże, przygotowujemy rozczyn. Mleko (o temperaturze około 30 stopni), drożdże, 15 g cukru i 100 g mąki dodajemy do pojemnika i przygotowujemy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Wszystkie składniki dobrze mieszamy aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Posiadamy suche drożdże, nie musimy robić rozczynu i mieszamy je bezpośrednio z mąką na ciasto.
Do mąki dodajemy resztę składników z wyjątkiem masła. Wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy roztopiony tłuszcz porcjami i dalej wyrabiamy, aż ciasto go całkowicie wchłonie. Odstawiamy ciasto na pączki do wyrośnięcia na około 50-90 minut w ciepłe miejsce przykrywając, ściereczką, żeby nie wysychało na powierzchni.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, wyrabiamy ok. 10 minut i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Wycinamy szklanką lub wykrawaczką koła o średnicy około 7 cm. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy lekko w dłoniach. Na środek nakładamy nadzienie i sklejamy pączek aby nadzienie nie wyleciało w trakcie smażenia w tłuszczu.
Pączki uładamy na płaskiej powierzchni posypanej lekko mąką i odstawiamy na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinny zwiększyć objętość dwukrotnie.
Pączki smażymy (wrzucając łączeniem do góry) w smalcu rozgrzanym do temperatury 165-175°C, do uzyskania koloru jasnobrązowego. W trakcie smażenia po 3 minutach przewracamy pączki na drugą stronę, aby równomiernie się usmażyły. Pączki w trakcie smażenia jeszcze rosną, więc nie wkładajmy do naczynia w którym sięsmażą zbyt wielu na raz. Po usmażeniu wyjmujemy na kratkę lub ręcznik papierowy, a po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. UWAGI: Aby pączki nie wchłaniały dużo tłuszczu, dodajemy do ciasta alkohol - około 1-2 łyżki na każde 500 g mąki. Im dłużej bedziemy w każdej fazie wyrabiania, wyrabiać ciasto tym pączki będą pulchniejsze, a nie zbite.