Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, delikatne, rozpływające się w ustach. Idealne na gorące dni.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem. białka ubić na sztywną pianę. Do posiekanych orzechów przemieszanych z bułką tartą, sodą i proszkiem do pieczenia dodać utarte żółtka i pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 26cm i piec w 170 st.C. przez 35-45min.
Masa: W gorącym mleku rozpuścić żelatynę, odstawić do lekkiego przestudzenia. Ubić śmietankę 30%, dodać jogurt naturalny, serki homogenizowane, cukier i dokładnie delikatnie wymieszać. Wlać do masy przestudzone mleko z żelatyną i ponownie dokładnie wymieszać. Odlać trochę masy do innej miski (może tak z 1/5- robiłam to ''na oko'') i dodać łyżkę kakao i dokładnie wymieszać.
Na wystudzony placek orzechowy(nadal w tortownicy) wyłożyć truskawki (szpicem do góry; u mnie zajęły cały spód). Zalać to tężejącą masą waniliową, włożyć na chwilkę do lodówki. Jak stężeje bardziej, wylać masę kakaową. Wygładzić, lub zrobić fale łyżką i wstawić do lodówki tak by masy się całkowicie ścięły. SMACZNEGO :)
Przepis na ciasto orzechowe : www.kuchnia.o2.pl, reszta to inwencja własna.
PS. ciasto orzechowe jak na mój gust i wysokość mojej tortownicy wyszło za grube więc ścięłam troszkę, tak około 1/3 wysokości- obawiałam się że masa może mi się nie zmieścić- wolałam nie ryzykować.