Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Truskawkowa fantazja z bezą"
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 279
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 322
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 727
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 279
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 322
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 727
Składniki
Cytrynę sparz, wytrzyj. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Rozbij 2 jajka, oddziel żółtka od białek. Białka z dwóch jajek wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody i ubij, powoli dosypując 1/2 szkl. cukru. Rozbij trzecie jajko, oddziel żółtko od białka. Wszystkie żółtka połącz z pianą z białek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Dodaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj.
Tortownicę wyłóż pergaminem, na spodzie rozsmaruj ciasto. Wszystkie pozostałe białka wymieszaj z 1 łyżeczką soku cytrynowego oraz 1/2 szkl. cukru. Ubij na sztywno. Pianę rozłóż na biszkopcie. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do. 175 st. Piecz 35 minut, aż beza ładnie się zrumieni. Gotowy biszkopt wyjmij i odłóż do wystudzenia. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Kwaśną śmietanę utrzyj z pozostałym cukrem, skórką cytrynową oraz resztą soku cytrynowego. Ostrożnie wymieszaj z żelatyną.
Odstaw w chłodne miejsce. Śmietanę kremówkę ubij, połącz z tężejącą masą. Dodaj konfiturę i lekko przemieszaj. Zimny biszkopt rozetnij na dwa placki. Spodni ponownie ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim krem i przykryj plackiem z bezą. Tort wstaw na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
ok. 1 godziny i 20 minut. Chłodzenie ok. 3 godzin. 1 porcja 360 kcal.Źródło: Tina