Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to niekwestionowany czas owoców sezonowych. Wykorzystaj ich potencjał i przygotuj pyszny deser dla najbliższych, czyli truskawkową księżniczkę. Poznaj nasz przepis na delikatne biszkoptowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Łączy się tu z aksamitnym kremem i soczystymi, świeżymi truskawkami. Idealne na letnie popołudnie.
Tortownica o średnicy 22 cm
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2134
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 908
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2134
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 908
Składniki
Składniki na biszkopt wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Oddziel białka jajek od żółtek. Następnie ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Partiami dodawaj cukier zwykły oraz waniliowy. Gdy piana będzie coraz bardziej gęsta, dodawaj po jednym żółtku i miksuj dalej. Możesz też wymieszać masę delikatnie łyżką.
Do przygotowanej piany z masą jajeczną wsyp mąkę i wszystko wymieszaj. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Masę przelej do tortownicy i wyrównaj łyżką. Piecz biszkopt przez 25-30 minut. Po tym czasie pozostaw go do wystudzenia, a następnie podziel na dwie części.
Zrób krem. Twaróg utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną posiekanej drobno bazylii. Żelatynę rozpuść w wodzie, odstaw do napęcznienia. Kiedy tak się stanie, podgrzej ją aż zrobi się płynna, ale nie będzie ciepła. Dodaj wtedy ją do masy serowej i zmiksuj.
Śmietanę (mocno schłodzoną) ubij i wymieszaj z masą. Nałóż na spód ciasta.
Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Pokrój je na połówki. Ułóż owoce na brzegach tortownicy tak, by wypukła część truskawki była skierowana do wewnątrz. Na biszkopt wyłóż krem. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Rozpuść żelatynę w małej ilości wody, a następnie podgrzej w garneczku ulubiony dżem. Dodaj do niego żelatynę i odstaw do wystudzenia.
Przygotowaną i wystudzoną glazurę z dżemu rozlej na wierzchu kremu. Ciasto włóż do lodówki do pełnego schłodzenia.