Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowa sonata to ciasto mocno owocowe, w którym znajdzie się i krem, i truskawkowa galaretka. To wręcz idealny sposób na uczczenie sezonu na te pyszne owoce, który przecież trwa tak krótko.
Jest obłędnie pyszne i cudownie wygląda. W takiej odsłonie ciasto często gośc...
Odsłon: 82
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 55
Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...
Odsłon: 700
Jest obłędnie pyszne i cudownie wygląda. W takiej odsłonie ciasto często gośc...
Odsłon: 82
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 55
Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...
Odsłon: 700
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym białku, miksując po każdym do całkowitego wchłonięcia. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przesiej połowę suchych składników do mokrych i mieszaj na niskich obrotach do połączenia. Do masy dołóż śmietanę, olej i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj drugą połowę suchych składników i wmieszaj na niskich obrotach miksera. Masę rozłóż równomiernie do trzech foremek o wymiarach 20x20 cm. Upiecz każdy z blatów w temperaturze 160 st. Celsjusza przez 45-50 minut lub do suchego patyczka. Ostudź wszystkie warstwy ciasta i wyjmij je z foremek.
Przygotuj galaretkę truskawkową. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do ostudzenia. Truskawki umyj i odetnij z nich szypułki. Włóż je do garnka i zagotuj z dodatkiem cukru, do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Zdejmij z ognia i ostudź. Wlej żelatynę do owoców i dobrze wymieszaj. Odstaw do momentu aż zacznie tężeć.
Przygotuj krem. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem 180 g śmietanki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do ostudzenia. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru i wanilii. Masę podziel na 2 części w proporcjach 1:4. Mniejszą część kremu przełóż do innej miski. Dodaj do niego pulpę truskawkową i delikatnie wymieszaj.
Złóż ciasto. Do formy włóż jeden z blatów ciasta. Posmaruj go połową kremu truskawkowego, a następnie wylej połowę galaretki truskawkowej. Przykryj drugim blatem ciasta i ponów te czynności, a następnie przykryj trzecim blatem. Biały krem przełóż do rękawa cukierniczego. Nanieś go na wierzch ciasta dekoracyjnymi zawijasami. Truskawkową sonatę włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Podawaj po posypaniu liofilizowanymi truskawkami.