Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-07-2015
Przepis bierze udział w konkursie
Przepyszny i rewelacyjnie się prezentuje
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 146
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1375
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4301
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 146
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1375
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4301
Składniki
Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 180 st. C
Masa waniliowa Jeżeli używamy twarogu w kostce należy go zmielić W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Pozostałe składniki masy serowej dokładnie wymieszać, dodać chłodną żelatynę, wszystko dokładnie połączyć.
Masa truskawkowa W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować dodać pozostałe składniki oraz żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać.
Obie masy odstawić do chwili aż zaczną żelować/ tężeć. Jeżeli jogurt oraz ser są prosto wyjęte z lodówki masa po przygotowaniu zaczyna bardzo szybko żelować. Dlatego też warto mieć obok przygotowane naczynie z gorąca wodą i gdy zajdzie taka potrzeba wstawić miskę z masą go wrzątku, chwile masę pomieszać, wówczas nabierze odpowiedniej konsystencji. Przestudzony biszkopt pozostawić w tortownicy, na spód wylewać na przemian po 2 łyżki masy waniliowej i truskawkowej. Pozostało mi trochę więcej masy waniliowej więc posmarowałam nią wierzch sernika a na niej ułożyłam truskawki.