Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt z truskawkami, delikatnym kremem (na bazie smietanki i mascarpone) i galaretką. Niby banalny, niby wszystkim znany, ale ma w sobie coś czemu nie można się oprzeć! Może dlatego, że dla wielu z nas to smak wakacji i dzieciństwa, a może dlatego, że jest po prostu pyszny!
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1239
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 176
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1239
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 176
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
BISZKOPT: Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną.
Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczypte soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy mikserem żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy całość dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Naszą biszkoptową masę przekładamy do blachy. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] . Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.
by biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm. [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan – a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie, delikatnie okrajamy boki i wyjmujemy biszkopt z blachy. (Po przechyleniu blachy do góry nogami, okrojony biszkopt powinnien sam odczepić się od dna blaszki).
MASA TRUSKAWKOWA: Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy, do przestygnięcia (do masy dodajemy rozpuszczoną galaretkę o temp. pokojowej).
Do serka mascarpone dodajemy cukier puder, po czym dokładnie miksujemy całość, aż cukier się dokładnie połączy z serkiem, a całość nabierze puszystości.
Nie przerywając pracy miksera (wolne obroty), dodajemy do serka śmietanę, następnie powoli wlewamy galaretkę. Mieszamy mikserem, aż składniki połączą się ze sobą, a masa nabierze gęstości.
PRZEKŁADANIE CIASTA: Biszkopt kroimy na dwie równe części. Wyrównujemy nożem nierówności, a biszkoptowe ścinki odkładamy na talerzyk, bo później jeszcze je wykorzystamy. (Im lepiej wyrównany biszkopt, tym bardziej profesjonalnie będzie się prezentować ciacho w efekcie końcowym). Pierwszy blat wkładamy na dno blachy i go nasączamy.
Na biszkoptowym blacie układamy połowę, pokrojonych truskawek.
Na biszkopt z pokrojonymi truskawkami, wykładamu 2/3 kremu. Staramy się równomiernie go rozprowadzić.
Na krem kładziemy drugi biszkoptowy blat. Ewentualne luki pomiędzy biszkoptem a blaszką, wypełniamy biszkoptowymi ścinkami.
Biszkopt nasączamy i wykładamy na niego pozostałą ilość masy truskawkowej. Rozprowadzamy równomiernie.
Na masie układamy drugą połowę, pokrojonych truskawek i wkładamy do lodówki. Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, przygotowujemy galaretkę… Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody zalecanej na opakowaniu. Pozostawiamy do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Gdy galaretka nie jest już ciepła i powoli zaczyna tężęć, wylewamy ją delikatnie na wierzch ciasta i ponownie wstawiamy ciacho do lodówki, do czasu, aż galaretka stężeje.
Przed podaniem, kroimy ciasto …
…a każdy z kawałków ozdabiamy ubitą śmietaną, za pomocą rękawa do zdobienia, z końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’.
Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO!!!