Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pięknie prezentujące się ciasto tulipan. I bynajmniej nie chodzi tutaj o ciasto w takim kształcie, a w takich kolorach. Jest pracochłonne, ale zaręczam, że wysiłek się opłaci :)
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 165
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3226
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 28
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3508
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 637
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 165
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3226
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 28
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3508
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 637
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Ciągle ucierając dodajemy oliwę z oliwek, mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec ubitą pianę z białek.
Masę dzielimy na 4 części. Do I dodajemy mak, do II budyń, do III kisiel, a do IV kakao.
Po łyżce nakładamy masę na blachę. Ciasto pieczemy ok 45 minut w 190*C. Studzimy i przekrawamy na pół.
Gotujemy budyń. Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Mieszankę budyniową wsypujemy do pozostałego mleka razem z mąką i sokiem z cytryny, a następnie dokładnie ze sobą łączymy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę. Gotujemy ok 30 sekund i wyłączamy pod rondelkiem gaz. Gdy budyń lekko przestygnie dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy, aby dobrze się rozpuściło i połączyło z resztą.
Ciasto nasączamy ulubionym ponczem (u mnie brandy z wodą, cytryną i cukrem) przekładamy kremem, polewamy czekoladą i posypujemy kokosem.
zdj