Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo smaczne,efektowne,kolorowe,łatwe w wykonaniu
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 482
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2785
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14505
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 482
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2785
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14505
Składniki
Margarynę wcześniej wyjąć żeby była miękka.,Żółtka rodzielic z białkami.Białka schować do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku.Następnie na przemian dodawać po łyżce oleju i mąki połączonej z proszkiem do pieczenia.Ubić pianę z białek, dodać szczyptę soli i wymieszać delikatnie z ciastem.
Kolejnym krokiem jest rozdzielenie ciasta na cztery równe części.Do jednej dodajemy kakao,do drugiej,kisiel(w proszku),trzecią mieszamy z makiem ,natomiast czwarta pozostaje biała.
Przechodzimy teraz do foremki.Może to być tzw. keksówka,albo foremka do babki.Foremkę dokładnie smarujemy margaryną a następnie obsypujemy bułką tartą.Do tak przygotowanej formy układamy nieregularne ";kupki"; z każdej części ciasta.Staramy się ,aby kolory nie nachodziły na siebie.Jest wtedy ładniejszy efekt po przekrojeniu.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni,natomiast w momencie włożenia ciasta,temperaturę zmieniamy na 200 stopni.Ciasto należy piec 40-45 min.Po wyjęciu z piekarnika,odstawiamy na parę minut i wyciągamy ciasto z blaszki.Po całkowitym ostygnieciu mozna posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą.Życzę udanego wypieku i smacznego ;o).