Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tureckie ciasto (baklava)"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5782
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 244
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5782
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 244
Składniki
Przygotuj syrop. Do rondelka wlej wodę, miód, sok z cytryny, dodaj cukier, goździki oraz laskę cynamonu. Zagotuj, gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 10 min. Odstaw, by syrop wystygł.
Masło włóż do rondelka, roztop. Orzechy i migdały rozdrobnij w blenderze. Przesyp do miski, dodaj cukier oraz cynamon, wymieszaj.
Prostokątną formę posmaruj masłem. Ułóż w niej arkusz ciast filo i używając pędzelka obficie posmaruj go masłem. Na nim ułóż kolejne 7 arkuszy, każdy z nich smarując masłem. Na cieście rozłóż orzechowo-migdałowe nadzienie.
Na to jeden na drugim ułóż pozostałe arkusze ciasta filo, każdy z nich dokładnie smarując masłem. Ostrym nożem pokrój ciasto w romby, kwadraty lub trójkąty (natnij je aż do spodniej warstwy ciasta). Piecz 30 min w temp. 180°C, następnie zwiększ temp. do 220°C i piecz jeszcze 10 min. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i równomiernie polej przestudzonym syropem. Wierzch posyp posiekanymi pistacjami.
90 minut. Sztuka: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie