Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tykocińskie łódeczki z jajek"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 676
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 676
Składniki
Suszone prawdziwki zalej przegotowaną, wystudzoną wodą. Mocz kilka godzin. Następnie ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wystudź i bardzo drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na maśle, mieszając. Dodaj posiekane grzyby. Smaż jeszcze kilka minut. Odstaw do wystudzenia.
Jajka włóż do lekko posolonej wody. Podgrzewaj, a gdy woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Ugotowane na twardo jajka wyjmij. Przestudź, polewając zimną wodą. Ostrym nożem przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij łyżeczką białka oraz żółtka, uważając, aby nie uszkodzić przy tym skorupek. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki, a następnie drobno posiekaj.
Żółtka i białka jajek pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj z grzybami i cebulą oraz posiekaną natką. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Skorupki jajek napełnij przygotowanym farszem.
Bułkę tartą wsyp na płaski talerz. Ułóż na niej połówki jajek, lekko je dociśnij, aby bułka równomiernie pokryła nadzienie. Na patelni rozgrzej olej, włóż przygotowane jajka (farszem do dołu) i smaż na złoty kolor. Gotowe jajka ułóż na półmisku. Udekoruj rzeżuchą.
ok. 1 godziny i 15 minut , 1 porcja ok. 170 kcal.Źródło: Tina