Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tykocińskie łódeczki z jajek"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15878
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6419
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15878
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6419
Składniki
Suszone prawdziwki zalej przegotowaną, wystudzoną wodą. Mocz kilka godzin. Następnie ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wystudź i bardzo drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na maśle, mieszając. Dodaj posiekane grzyby. Smaż jeszcze kilka minut. Odstaw do wystudzenia.
Jajka włóż do lekko posolonej wody. Podgrzewaj, a gdy woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Ugotowane na twardo jajka wyjmij. Przestudź, polewając zimną wodą. Ostrym nożem przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij łyżeczką białka oraz żółtka, uważając, aby nie uszkodzić przy tym skorupek. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki, a następnie drobno posiekaj.
Żółtka i białka jajek pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj z grzybami i cebulą oraz posiekaną natką. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Skorupki jajek napełnij przygotowanym farszem.
Bułkę tartą wsyp na płaski talerz. Ułóż na niej połówki jajek, lekko je dociśnij, aby bułka równomiernie pokryła nadzienie. Na patelni rozgrzej olej, włóż przygotowane jajka (farszem do dołu) i smaż na złoty kolor. Gotowe jajka ułóż na półmisku. Udekoruj rzeżuchą.
ok. 1 godziny i 15 minut , 1 porcja ok. 170 kcal.Źródło: Tina