Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto owocowe odmierzane łyżką
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5598
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5598
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm.
W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu. Mnie przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem do momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze i całość zmieni kolor na bardziej kremowy. Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać łyżką.
Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste. Na wierzch wrzucić pozostałe owoce (3-4 garście). Piec w temp. 180C ok. 45-55 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu. Im mniejsza tortownica, tym wyższe ciasto i wydłużony czas pieczenia. Przy tortownicy o średnicy 22cm skrócić czas pieczenia do 40-45 minut. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony – ciasto gotowe! Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do lekkiego przestudzenia na 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do zupełnego wystudzenia jeszcze w tortownicy.