Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość tradycyjne, znane chyba wszystkim ciasto. Jest jednym z moich ulubionych, więc było oczywiste że prędzej czy później przepis wyląduje na blogu :) Ostatniej soboty nazbierałyśmy z Zosią ponad dwa litry truskawek, a dzień wcześniej Marcin przywiózł od teściów strasznie dużo rabarbaru. Jako że u nas truskawki i rabarbar zawsze znajdą zastosowanie, mieliśmy pyszny dzień... :) Ciasto jest mięciutkie, lekko wilgotne w środku, pachnące masłem, owocami i bardzo aromatyczne :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27095
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27095
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Masło (ale masło, nie jakąś margarynę bo smak jest naprawdę kosmicznie różny) ucieramy z cukrem na puch. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę i odstawiamy na bok. Do ubitego masła dodajemy po jednym żółtku, każdorazowo starannie ucierając. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masa ma być bardzo gęsta, ma wydawać się aż za gęsta. Jeśli się taka nie wydaje, dodajemy jeszcze trochę mąki. Jeśli konsystencja jest już odpowiednia, dodajemy otartą skórkę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Miksujemy i dodajemy ubitą pianę z białek. Łączymy łyżką lub łopatką.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równamy wierzch. Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar lekko wciskając go w ciasto. Posypujemy lekko cukrem wanilinowym. Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki, również wciskając je w ciasto.
Składniki kruszonki palcami łączymy ze sobą, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!!