Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-05-2018
eśli szukasz przepisu na łatwe i pyszne ciasto z truskawkami, które zawsze się udaje - nie uciekaj :) To ciasto jesto podwójnie truskawkowe dzięki dodatkowi truskawkowego jogurtu. Sposób wykonania przypomina trochę ciasto piaskowe, jednak to nie jest do końca to. Ciasto jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet dziecko :)
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4448
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5899
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12673
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4448
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5899
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12673
Składniki
Do misy miksera wrzucamy margarynę i stopniowo dodając cukier, ucieramy na puch.
Następnie dodajemy na zmianę po jednym jajku i po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, każdorazowo dokładnie miksując.
Ciasto powinno być tak gęste, żeby zbijać się w grudy. Jeśli jest rzadsze, dodaj jeszcze trochę mąki.
Na koniec dodajemy sok z cytryny i jogurt i krótko miksujemy, do połączenia składników. Ciasto powinno nadal być bardzo gęste, ale nie tak jak przed chwilą.
Truskawki myjemy, przecinamy na pół i obtaczamy w mące. Nie musimy obtaczać super dokładnie, tak z grubsza.
Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równamy wierzch. Na koniec układamy truskawki, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, być może upiecze się troszkę szybciej lub chwilę później. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i pałaszujemy do herbatki :)) Smacznego!!!