Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy sezonowy wypiek, który robi się błyskawicznie. Ciasto jest na prawdę lekkie i puszyste, a fakt, że zawiera w sobie mąkę żytnią delikatnie zmienia jego smak czyniąc wypiek deserem niecodziennym.
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy zsiadłe mleko i miksujemy.
Mąkę żytnią przesiewamy do drugiej miseczki i dodajemy sodę oraz krupczatkę, całość wsypujemy do jajek, cukru i mleka a następnie miksujemy na najmniejszych obrotach lub mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy olej i aromat.
Ciasto wylewamy do foremki wysmarowanej margaryną i obsypanej płatkami żytnimi (jeżeli nie możecie ich dostać, bez problemu można je zastąpić zwykłymi owsianymi). Na wierzchu układamy połówki śliwek z których wcześniej usunęliśmy pestki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni, a w międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem kruszonki.
Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej Masło, cukier i mąkę siekamy nożem. Gdy składniki mniej więcej się wymieszają, wyrabiamy ciasto palcami, nie musi być jednolite. Po 10 minutach pieczenia ciasto wyjmujemy i posypujemy kruszonką, a następnie wkładamy z powrotem do piekarnika na godzinę, pod koniec tego czasu sprawdzamy patyczkiem czy nie zostało nic surowego. Polecam, aby podać to ciasto posypane cukrem pudrem albo w towarzystwie lodów, jeszcze ciepłe.